Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan tempom

Milanović u Gunji: Da je poplava bila veća, ne bismo mogli pomoći građanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović te ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš obišli su Gunju i mjesta obnove poplavljenih kuća i javnih objekata. U Gunju su stigli helikopterom, a zračnim putem su i otišli iz Gunje.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je u pratnji ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš obišao danas poplavom pogođeno područje općine Gunja, rekao je da je zadovoljan tempom i organizacijom radova na obnovi, te ponovio da će i dalje tražiti odgovor na pitanje zašto je nasip puknuo na dijelu gdje je bio novoobnovljen.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Neki od mještana Gunje tijekom posjeta premijera selu izražavali su nezadovoljstvo dinamikom obnove, te činjenicom da premijera ne vode po sporednim ulicama gdje, prema njihovim tvrdnjama, uništeni objekti još nisu uklonjeni, a pogođene obitelji su bez ikakve pomoći.

Premijer se sam u razgovoru s novinarima i mještanima dotaknuo priče o puknuću cijevi u svojem stanu, s porukom da je obnova proces koji nažalost traje, ali da će se provesti na vrijeme. Naglasio je da država daje svoj maksimum u obnovi te da za poslove obnove koje prihvati, ima 60 dana za njihovu izvedbu.

Milanović je priznao da je poplava slučajno bila većih razmjera, država ne bi mogla pomoći građanima. "Država se ponaša prema jednom standardu koji je skup. Da je poplava slučajno bila veća, ne bismo mogli ovako", rekao je. Istaknuo je da je to ujedno i poruka svim građanima da se osiguraju protiv takvih događaja u budućnosti.

Premijer Zoran Milanović dolazi u Gunju i Račinovce

Premijera su domaćini dočekali pićem koje premijer nije odbio. Riječ je bila o čašici rakije.

Ravnatelj Osnovne škole Antuna i Stjepana Radića u Gunji Stipan Mišura upoznao je premijera s problemom obnove školske zgrade koju uvjetuje isušivanje objekta. Ipak, do početka školske godine zgrada bi trebala biti obnovljena, roditelji većina učenika najavili su povratak u Gunju, kao i povratak djece u školu.

Tijekom obilaska mjesne ambulante, koja se također obnavlja, ravniteljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić premijera Milanovića je izvjestila da će po početku školske godine u privremeno uređenim kontenjerima biti organizirana cjelodnevna zdravstvena zaštita stanovništva s dva medicinska tima.

Premijer Milanović obišao je obitelj Dubravke Markoljević koja je uzela 40 tisuća kuna i sama obnavlja poplavom oštećen stambeni objekt.

Mimo protokola premijer je posjetio i obitelji Voloder sa sedmero djece, kojima je u poplavi stradao stambeni objekt i utopilo se 130 koza i ovaca. Toj obitelji obnova još nije počela, a premijer i ministrica Mrak Taritaš obećali su vidjeti u čemu je problem i ubrzati postupak.

Jedan od gunjanskih poduzetnika požalio se da u polovici sela još nema interneta, čime je otežano poslovanje nekih poduzetnika.

Nakon obilaska Gunje, premijer Milanović istaknuo je da je zadovoljan tempom radova na obnovi poplavljena područja. "Problem je isušivanje objekata i ono traje. No, obnova je dobro organizirana. Ipak, ljudi neke odluke moraju preuzeti na sebe. Netko s 40 tisuća kuna koje mu daje država može napraviti posao, nekome to ide malo teže, netko je pristao da mu država obnavlja kuću, no, to su odluke na svakoj od obitelji", rekao je Milanović.

Izrazio je zadovoljstvo što će škola u Gunji biti u funkciji za dva tjedna, no ponovno je istaknuo problem pucanja nasipa, te rekao da će i dalje tražiti odgovor na pitanje zašto je nasip puknuo na dijelu gdje je bio novoobnovljen.

Dodao je da se nasip ne može obnoviti preko noći, napose na istome mjestu "gdje je puknuo ko tikva", te istaknuo da obnova nasipa upravo na mjestu gdje je puknuo treba biti obavljena vrlo pažljivo.

Premijer Milanović i ministrica Mrak Taritaš obišli su i obitelji Torlaković i Vertas u Savskoj ulici u Račinovcima čije su kuće među prvima bile na udaru nabujale Save, a koje će ovih dana započeti obnavljati država.

Država obnavlja 76 kuća

Ministarstvo graditeljstva objavilo je danas da je 212 vlasnika, koji su odabrali novčanu pomoć za obnovu obiteljskih kuća stradalih u poplavi u Županjskoj posavini, dobilo prve rate u ukupnom iznosu od oko šest milijuna kuna; da država obnavlja 76 kuća; uklonila je 123 urušene kuće i počela s gradnjom pet novih, te da će obnova 10 javnih objekata biti uskoro završena.

Ministarstvo je danas objavilo podatke o obnovi poplavljenih obiteljskih kuća i zgrada javne namjene u stradalim općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja, uz napomenu da je koordinacijska služba za područje općina Drenovci i Vrbanja počela s radom 17. srpnja, a da je cijeli postupak obnove za područje Gunje počeo kasnije, 6. kolovoza, zbog dužeg zadržavanja vode.

Ministarstvo navodi da je 1500 vlasnika/korisnika obiteljskih kuća bilo na razgovoru, te da se prosječno se oko 50 posto vlasnika odazove pozivu jer ih veliki broj živi izvan Hrvatske, posebno s područja općine Gunja. navodi kako su neki od njih najavili da ne mogu u Gunju doći prije božićnih blagdana.

Izjavu kojom odabiru i odobravaju početak obnove potpisalo je 535 vlasnika/korisnika i sve potpisane izjave se obrađuju, navodi Miistarstvo.

Vlasnici/korisnici kuća I i II stupnja oštećenja mogli su birati žele li novčanu isplatu ili obnovu u organizaciji države, kuće III stupnja oštećenja obnavlja isključivo država jer su kod njih moguća oštećenja konstruktivnih elemenata, a za kuće na kojima sanacija nije moguća odnosno isplativa, vlasnici potpisuju izjavu kojom pristaju da se ruševna kuća ukloni i umjesto nje sagradi nova.

Od 535 izjava, njih 293 realizira se na sljedeći način:

Prvu ratu novčane isplate za kuću I stupnja oštećenja dobilo je 120 vlasnika; 92 vlasnika dobila su prvu ratu novčane isplate za kuću II stupnja oštećenja – ukupno je isplaćeno oko 6 milijuna kuna.

Država obnavlja 76 kuća: nakon što se izvođač radova uvede u posao, on uklanja oštećene dijelove kuće; vanjsku i unutarnju žbuku, podne i zidne obloge, instalacije, stolariju ako je potrebno itd., potom slijedi isušivanje a nakon isušivanja ugradnja novih elemenata.

Država je uklonila 123 urušene kuće, do 21. kolovoza započela s gradnjom 5 novih kuća, desetci gradilišta su u pripremi.

Ostale prikupljene izjave u različitim su fazama realizacije; transfer novčanih sredstava iz Državnog proračuna u FINA-u, ugovaranje radova s izvođačem i njegovo uvođenje u posao, dopuna i provjera dokumentacije itd.

Minsitarstvo graditeljstva izvještava javnost da se obnavlja 10 zgrada javne namjene.

U Gunji se obnavlja zgrada centralne Osnove škole Antuna i Stjepana Radića za koju je utvrđen III stupanj oštećenja, te zgrada područne škole Antuna i Stjepana Radića za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, a radovi na obje zgrade trebaju završiti do početka školske godine. Do 15. rujna trebala bi biti završena obnova zgrade ambulante u Gunji, za koju je utvrđen II stupanj oštećenja.

U Račinovcima bi također do početka školske godine trebala završiti obnova zgrade Osnovne škole Ivan Filipović za koju je utvrđen I stupanj oštećenja. Obnova zgrade društvenog doma, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, trebala bi biti gotova do 15 rujna. Obnavlja se i zgrada ambulante.

U Rajevom Selu obnova zgrade područne osnovne škole Antun i Stjepan Radić, za koju je utvrđen III stupanj oštećenja, treba biti završena do početka školske godine. Radovi na zgradi ambulante, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, trebaju završiti do 15 rujna.

U Strošincima do početka školske godine treba završiti obnova Osnovne škole Josip Kozarac, a do 15. rujna obnova zgrade ambulante Strošinci, za koju je utvrđen I stupanj oštećenja, navodi se u izvješću Ministarstva graditeljstva od 21. kolovoza, koje je objavljeno danas. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene