Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije to dobar trend'

Milanović: BDP je porastao samo zbog turizma, nije znak dobrog trenda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović na 10. izbornoj skupštini Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a, izjavio je da rast BDP-a od 0,2 posto nije najava dobrog trenda.

Milanović je ocijenio kako je taj rast u zadnjem tromjesječju nastao samo zbog dobrih rezultata u turizmu, no da pravo stanje gospodarstva pokazuje podatak o padu industrijske proizvodnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Ilustracija Nešto sporiji rast Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto

>> Kosor: Rast pokazuje da izlazimo iz krize

'Ja bih bio najsretniji kada bi mogao reći da gospodarski pomak od 0,2 posto znači da smo izašli iz krize i da je to najava trenda ekonomske oluje koja će zemlju dići iz letargije. Nažalost, Hrvatska je još uvijek u dubokoj recesiji koja graniči s depresijom', zaključio je Milanović.

Dodao je kako je u listopadu industrijska proizvodnja u RH pala za 4,5 posto, što znači da je porast BDP-a u trećem kvartalu godine bio pod utjecajem dobrih rezultata turističke sezone. 'RH ne proizvodi i nije konkurentna. One zemlje koje proizvode i koje imaju znanje, oni koji nešto stvaraju svojim kreditnim sustavom i pametnim zaduživanjem, oni su se izvukli. U Europi su se prve iz krize izvukle Njemačka, Austrija i Slovačka', rekao je Milanović.

Istaknuo je kako skori ulazak u Europsku uniju ne znači da ćemo se zaogrnuti plaštom i da će sve biti sjajno. 'Tamo moramo biti odgovorni i uspješni. RH mora postati zemlja koja će poštovati druge i koju će drugi poštovati', poručio je šef SDP-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene