Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema veze s europskim pravom'

Milanović ne odustaje od Linića i Čačića u Ini: 'Primjedba EK je čudna, pa to svi rade!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je u Zagrebu da je izvješće Europske komisije o monitoringu vrlo dobro i pokazuje dobar smjer u kojem se kreće Hrvatska.

No, na primjedbu Bruxellesa zbog imenovanja političara u nadzorne odbore državnih tvrtki odgovorio je da se njegova vlada ni pod kojim uvjetima neće odreći tog prava.
'Naša odluka je da se ni pod kojim uvjetima nećemo odreći obveze prema hrvatskim građanima da u posebnim okolnostima u nadzorne odbore imenujemo političare', rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je primjedba EK-a 'pomalo čudna', jer to pitanje nema veze s europskim pravom i to isto rade neke članice Unije. 'Zato bi bila zanimljiva rasprava na Vijeću za opće poslove EU-a gdje bi se barem deset država suočilo s činjenicom da rade to isto', rekao je predsjednik vlade.

Pojasnio je da će njegov kabinet u nadzorne odbore tvrtki u državnom vlasništvu u pravilu angažirati profesionalce i nekoliko puta ponovio da se neće odreći prava intervenirati i drugačije, jer 'imamo jake argumente'.

Po Milanovićevim riječima, odredba o neimenovanju političara u nadzorna tijela nametnuta je prošloj vladi Jadranke Kosor koja je bila opterećena korupcijom. 'Ovo je drugačija vlada, nije korumpirana, ovo je lijeva, stručna i demokratska vlada', naglasio je premijer.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..."

RH postigla znatan stupanj usklađenosti

EK je u izvješću o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovara u utorak ocijenila da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom te je identificirala ograničen broj pitanja u kojima su potrebni daljnji napori.

'Prvi koraci koje je poduzela nova vlada u vezi s pravilima o sukobu interesa predmet su zabrinutosti, posebice u pogledu nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća', kaže se u izvješću i dodaje da su ranije odredbe o kriterijima za ta imenovanja odbačeni.

U odgovoru na izravno pitanje je li Komisiji apsolutno neprihvatljivo da ministri sjede u nadzornom odboru naftne kompanije INA, predstavnici Komisije nisu a priori odbacili tu mogućnost, ali su istaknuli da se mora stvoriti učinkovit sustav obrane kako bi se spriječio sukob interesa u takvim slučajevima.

Upitan što namjerava učiniti vezano za ostale primjedbe Komisije, Milanović je rekao da mu nije jasno što je EK mislila kada je u izvješću navela da treba nastaviti s privatizacijom INE i Telecoma, a najavio je nastavak privatizacije brodogradilišta.

U izvješću se kaže, vezano uz poglavlje o slobodnom kretanju kapitala, da se 'dodatna pozornost mora posvetiti izmjenama Zakona o privatizaciji INA-e i Zakonu o privatizaciji Telecoma'. 'Glavno izvješće o monitoringu bit će na jesen ove godine, ovo je prolazno vrijeme koje smo dobili i ono je vrlo dobro', zaključio je premijer. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene