Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Republike Ivo Josipović sastali su se sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem.


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović prilikom susreta s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem  naglasio je da je Hrvatska država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, i to poštuje, priopćeno je iz Vlade.

Pozdravljajući goste, premijer Milanović rekao je da mu je drago što je došlo do ovog sastanka i prilike da se upoznaju. Hrvatska je država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete i to poštujemo, naglasio je premijer. Istaknuo je i zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade pravoslavne gimnazije u Zagrebu, koju polazi 80 učenika.

Vezani članci Zoran Milanović u Osijeku (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 3 Milanović u Osijeku: ''Gledamo zlostavljanje jedne stranke koja se stavlja iznad države i građana" Zoran Milanović (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Milanović: "Saucha nije moja instalacija, osjećam se odgovornim za prelazak Varge"

>> Patrijarh Irinej stigao u Zagreb

Sastanku su nazočili i ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Orsat Miljenić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve srijemski episkop Vasilije Vadić, bački episkop Irinej Bulović i šumadijski episkop Jovan Mladenović.

Predsjednik Republike Josipović posjet srpskog patrijarha Zagrebu ocijenio je  važnim ekumenskim događajem koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima.

'U vremenima koja nikada nisu laka na ovim područjima, gdje i kriza često generira osjećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti i dijalog između crkava i vjernika znače puno za mir i razumijevanje"', istaknuo je Josipović nakon prijema koji je priredio za članove Sinoda SPC-a, koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu povodom otvorenja novih prostora Srpske pravoslavne opće gimnazije 'Kantakuzina Katarina Branković' u Zagrebu.

>> EKSKLUZIVNO Prvi intervju patrijarha Irineja: 'Komunizam i ateizam ostavili su dugoročne posljedice'

Hrvatska kao zemlja vjerskih sloboda i dalje će štititi vjerska prava svih građana i vjeroispovijesti, uključujući i SPC, naglasio je Josipović zahvalivši patrijarhu Irineju na ekumenskim naporima.

Patrijarh Irinej, podsjetivši na bliskost hrvatskog i srpskog naroda kao dvaju kršćanskih naroda koji se drže istih načela, istaknuo je zadovoljstvo posjetom Zagrebu te nizom razgovora i kontakata koje je obavio s hrvatskim vjerskim i državnim dužnosnicima.

U položaju srpskog naroda i SPC-a u Hrvatskoj, rekao je patrijarh, ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali i kao i svugdje, ima i problema. Nadam se da će se i ti problemi, u dobroj volji i raspoloženju, riješiti na najbolji način, poručio je Irinej. (HINA).

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.