Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da međunarodni natječaj za izgradnju nove riječke nizinske pruge treba raspisati što prije, da su u Luci Rijeka bile potrebne promjene te da u turizmu treba raditi na tome da Hrvatska bude što kvalitetnije odredište.


Premijer Milanović posjetio je danas novu trajektnu luku Stinica, nazočio potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju prve faze sanacije i rekonstrukcije luke Mišnjak, a potom je posjetio Rab i susreo se s vodstvom rapske gradske uprave.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o gradnji riječke nizinske pruge, Milanović je kazao da međunarodni tender za gradnju te pruge treba raspisati što prije te da postojeća pruga kapacitetom još neko vrijeme može pratiti riječku luku.

Napomenuo je kako je Rijeka po potencijalu jedna od jačih europskih luka, da u nju mogu uplovljavati najveći brodovi, ali da do sada nismo imali odlučnosti mijenjati stvari.

Rekao je da će se u suradnji s međunarodnim investitorima i Europom voditi računa da projekt nizinske pruge krene te naglasio da je važno da Hrvatska što prije dobije novu teretnu prugu koja će ju povezivati s Bečom i Budimpeštom, dodavši da u putničkom prometu u tom dijelu nema puno potencijala.

Milanović je kazao da su 'ovaj kraj i Rijeka, zbog razvojih perspektiva, nimalo iz političkih razloga, u fokusu ove Vlade', ali da i tu treba reći što je realno, a što nije.

Osvrćući se na imenovanje novog direktora Luke Rijeke Vedrana Devčića kazao je kako je tamo, s obzirom na njegove prethodnike, trebalo mijenjati stvari. Dodao je da je upoznat s Devčićevim imenovanjem, ali da nije u tome sudjelovao, te da ga slučajno osobno pozna. Rekao je da je Devčić školovan, da je iz Rijeke, te da bi Vlada, da može, vjerojatno dovela menadžere iz Hamburga ili Rotterdama, ali da oni koštaju deset puta više.

Devčić je osoba kojoj bih povjerio ozbiljne poslove, ali će sljedeće razdoblje pokazati koliko sam bio u pravu, kazao je.

Osobe koje preuzimaju posao, pa i u riječkoj Luci, izlažu se riziku da budu napadnuti u medijima, riziku neuspjeha, loših poslovnih rezultata, a bez otpremnina i velikih plaća kao u zapadnoj Europi, kazao je.

Na pitanje o tijeku turističke sezone, premijer Milanović je rekao da ne preuzima zasluge za tijek sezone. Mi smo na vlasti tek pola godine i bilo što u tom smislu govoriti je pretenciozno i nepošteno, kazao je dodajući da 'stvari idu na neki način same od sebe'.

Ono što Vlada mora postaviti kao trend već za godinu, dvije jest to da se mijenja pravac, da se država posveti tome da budemo kvalitetna destinacija, naglasio je i spomenuo primjer Crikvenice, kazavši da se ondje vidi promjena strukture gostiju na lošiju i da grad gubi priliku da bude uspješniji.

Premijer Milanović je rekao da će Vlada pratiti stanje i 'gurati' turizam, ali da ne možemo živjeti samo od turizma te da je Hrvatska sposobna ići na više razne tehnologije i znanja.

Dodao je da turizam zapošljava, ali da obrazovno limitira. Vrlo brzo ćemo kao radnu snagu na slabije plaćenim poslovima u turizmu sve više zapošljavati ljude koji nisu iz Hrvatske, rekao je dodavši da je sve teže naći konobare, poslugu, spremače, jer da će 'ljudi imati i već imaju relativno visok standard'.

Na upit o godišnjem odmoru, Milanović je rekao da će na odmor ići vjerojatno negdje u Hrvatskoj, 'nešto nepretenciozno', te da će tražiti i od ministara da odu deset dana na odmor, jer da nitko ne može raditi bez odmora.

Milanović nije želio komentirati upit o grafitu koji je navodno bio napisan, a potom navodno prebojan u luci Stinica, a koji se odnosio na prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Na pitanje je li pritisak javnosti za smjenom Čačića sve jači, Milanović je kazao da je o tome već sve rekao.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Gabrijela Kišiček Komunikacijska stručnjakinja o Milanovićevoj izjavi o izbjeglicama i reakcijama iz SAD-a: "Teško je biti upečatljiv i primijećen, ali njemu je to uspjelo" Zoran Milanović - 2 Zoran Milanović: ''Ja sam predsjednik i Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. To su političke činjenice''