Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica smrti

Milanović položio crvene ruže na grob Ivice Račana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović danas je s izaslanstvom stranke na zagrebačkom groblju Mirogoju položio buket crvenih ruža na grob Ivice Račana.

U povodu pete godišnjice smrti Ivice Račana, osnivača i prvog predsjednika SDP-a te predsjednika Vlade Republike Hrvatske od 2000. do 2003. godine, buket crvenih ruža na njegov je grob premijer Milanović položio zajedno sa stranačkim i visokim državnim dužnosicma, potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i saborskim zastupnikom Igorom Dragovanom.

Nakon njih su crvene ruže na Račanov grob položili predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. U znak sjećanja na Ivicu Račana crvene ruže položili su brojni izaslanici SDP-a, ministri i saborski zastupnici.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

>> SDP-ovci na Račanovu grobu: Ne bi bio zadovoljan današnjom Hrvatskom

Na grob Ivice Račana bukete cvijeća jutros su položili i izaslanici Gradske organizacije SDP-a Zagreba na čelu predsjednikom te organizacije i predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Davorom Bernardićem te izaslanici Foruma mladih SDP-a Zagreb i Mjesne organizacije SDP-a Donji grad.

Ivica Račan (Ebersbach, 24. veljače 1944. - Zagreb, 29. travnja 2007.), jedan od najutjecajnijih hrvatskih političara modernog doba, koji je raspisivanjem i organizacijom prvih slobodnih višestranačkih izbora 1990. godine i osiguravanjem mirnog prijenosa vlasti na izbornog pobjednika omogućio stvaranje temelja moderne hrvatske demokracije i otvorio put prema hrvatskoj samostalnosti.

Sukob s Miloševićem na kongresu SKJ u Beogradu

Diplomirani pravnik radio je kao istraživač u Institutu za društveno upravljanje u Zagrebu, a od 1972. do 1978. obnašao je dužnost člana Izvršnog komiteta CK SKH. Godine 1982. postao je član Predsjedništva CK SKH. a od 1986. do 1989. bio je član Predsjedništva CK Saveza komunista Jugoslavije, gdje se sa slovenskim članovima zalagao za politički pluralizam. Nakon što je u prosincu 1989. izabran za predsjednika SKH objavio je da će za četiri mjeseca biti održani prvi demokratski, višestranački izbori u Hrvatskoj.

U siječnju 1990. Račan je predvodio hrvatsko izaslanstvo Saveza komunista na 14. kongresu SKJ u Beogradu i tamo se otvoreno sukobio s Miloševićem i njegovom ultranacionlističkom i dogmatskom većinom te s hrvatskim izaslanstvom odlazi s Kongresa i zajedno sa slovenskim kolegama napušta Beograd. Godine 1990. nakon prvih demokratskih višestranačkih izbora u Hrvatskoj organizira mirni prijenos vlasti na izbornog pobjednika - HDZ. Na tim je izborima izabran je za zastupnika u Zastupnički dom Sabora.

Kao vođa demokratske struje u bivšem SKH, 1990. preimenovao je i reformirao SKH u Stranku demokratskih promjena, a godinu poslije u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP). Na parlamentarnim izborima 1992. i 1995. Račan je bio član Zastupničkog doma Sabora. Račan okuplja šest glavnih oporbenih stranaka s ciljem jačanja njihova položaja i razvoja demokracije u Hrvatskoj i na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. koalicija SDP-a i HSLS-a osvaja većinu zastupničkih mjesta u Zastupničkom domu Hrvatskog državnog sabora i 27. siječnja Ivica Račan imenovan je predsjednikom Vlade RH. Na izborima 2005., na kojima na vlast ponovno dolazi HDZ, Račan je izabran za zastupnika SDP-a, a 2005. postaje predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

Suočen s teškom bolešću, 31. siječnja 2007. objavio je da se privremeno povlači iz političkog života, a 11. travnja daje ostavku na mjesto predsjednika SDP-a. Ivica Račan umro je u Zagrebu 29. travnja 2007. godine od posljedica karcinoma bubrega. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene