Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba li se brinuti?

Milanović najavio prekrcavanje kemijskog oružja iz Sirije, negdje na Mediteranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milanović poručio je šefu HDZ-a Karamarku kako mu je drago da prati rad njegove Vlade.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Opatiji je posjetio Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, gdje se najprije sastatao s članovima Uprave Fakulteta, a potom i sa studentima. Istaknuo je važnost turizma za Hrvatsku u obraćanju studentima.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

Karamarko: Poručujem Josipoviću neka se uhvati posla

Novinare su ipak zanimale aktualne stvari pa tako i komentar na izjave šefa HDZ-a Tomislava Karamarka oko rekonstrukcije Vlade i prijevremenih izbora.

Milanović, komentirajući zahtjev Karamarka za rekonstrukcijom Vlade ili prijevremenim izborima, izjavio je da se o rekonstrukciji Vlade i prijevremenim izborima odlučuje u Hrvatskom saboru. "No, drago mi je da on misli da Vlada u cjelini funkcionira", rekao je Milanović danas novinarima u Opatiji.

Na novinarski upit koja je poruka djelatnicima u prosvjeti i javnim državnim službenicima zbog neisplate regresa i božićnica, te, kako su naveli mediji, najave ukidanja kolektivnog ugovora profesorima, premijer je naglasio da "ne bi rekao kako je istinito što je danas napisano".

"Što se tiče ostalog, to je dogovoreno. Dok BDP ne bude rastao i deficit ne padne do tri posto tako će biti za sve nas", naveo je.

Preporuka Vijeća EU Hrvatskoj

"Danas se objavljuju preporuke Vijeća EU Hrvatskoj u vezi s prekomjernim deficitom te nas čekaju još neke odluke koje ćemo morati donositi u sljedeće tri godine", dodao je premijer Milanović.

Rekao je kako vjeruje da ćemo "očuvati ova socijalna prava, a sigurno među njima prava najugroženijih, a to su umirovljenici". Izrazio je očekivanje da će se sljedeće godine ostvariti gospodarski rast s blagim oporavkom zaposlenosti, procijenivši kako je to proces koji će trajati godinama.

Pelješki most

Milanović je naglasio i kako ulaže napor da gradnju Pelješkog mosta financira EU, dodajući kako Hrvatska nema potrebnih nešto manje od dvije milijarde kuna.

Hrvatska je svoju infrastrukturu izgradila kompletno sama, a to je skupo koštalo, s tim da su neki pridonijeli da to bude još skuplje. Znamo koji su to, izjavio je Milanović.

Sad se očekuje od EU da financira jedan projekt koji povezuje Europu s Europom, a to ocjenjujem moralno opravdanim, kazao je. No, dodao je, za sad neću donositi zaključke, a oni koji žele Hrvatskoj da izgubi taj projekt neka samo pričaju.

Odluka će na kraju biti politička, iako je djelimično to pitanje struke, a ja ću dati svoj doprinos, bez puno priče, bez lažnih otvaranja gradilišta i potpisivanje ugovora s izvođačima za koje nemate novaca. Sve smo to vidjeli i nećemo gledati opet, naglasio je Milanović.

Oko prosvjeda HVIDRA-e

Na upit da komentira današnji prosvjed HVIDRA-e u Zagrebu, ispred Hrvatskog sabora, premijer Milanović je naveo da će oni koji imaju visoke mirovine, preko 5.000 kuna, morat sudjelovati u sustavu solidarnosti, a to se ne odnosni na 100-postotne invalide i djecu poginulih branitelja.

To je ljudski i korektno, a sve ovo što gledamo je prizemna politička farsa, dodao je premijer Milanović.

Milanović je najavio i da za tjedan dana ide u Baku u Azerbajdžan, gdje se potpisuje deklaracija o transatlantskom plinovodu i jadransko-jonskom plinovodu.

To je ozbiljan projekt u realizaciji te je u interesu hrvatske energetske suverenosti zbog mogućnosti dobavljanja energenata iz raznih divezificiranih izvora koje nas ne čine ovisnima o jednoj državi i dobavljaču, zaključio je.

Kemijske supstance iz Sirije

U dva navrata je premijer, onako usput, spomenuo i informaciju da će negdje na Mediteranu trebati prekrcati kemisjke supstance oduzete sirijskom režimu te da će se prekrcati na američki ratni brod. Je li konkretno riječ o Hrvatskoj, Milanović nije rekao.

Premijer je rekao da Hrvatska u sklopu međunarodnih nastojanja za uništenjem kemijskog oružja u Siriji sudjeluje u konzultacijama o mogućem transportu prekursora, sastojaka u proizvodnji kemijskih otrova, iz Sirije preko Sredozemlja Atlantika.

"To nisu bojni otrovi, a predviđeno je njihovo uništavanje, vjerojatno u Atlantiku u organizaciji američke vojske. Međutim, oni se moraju negdje pretovariti na brodove", kazao je Milanović. "Sada traju konzultacije sa sredozemnim zemljama, a mi sudjelujemo u njima", rekao je Milanović i pozvao na javnu raspravu.

"Čut ćemo što hrvatska javnost misli o tome. Ako se dogovorimo možemo sudjelovati u jednom plemenitom projektu, kao članica UN-a, EU-a, kao zemlja koja želi mir u svijetu. To je projekt niskog rizika, ali ljudi o tome moraju imati sve informacije", rekao je premijer dodajući da je o tome razgovarao i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Trebamo izvagati ima li rizika i koristi za Hrvatsku, nitko nas neće ni na što natjerati niti to pokušava učiniti", kazao je premijer.(B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene