Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Mislava Bage

Milanović – Linić: Ima slike, nema tona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjenom Linića, Milanović će dobiti na drugoj strani široku frontu SDP-ovaca koji će zapravo započeti tihu detronizaciju predsjednika SDP-a.

Zoran Milanović jedno je znao kada je u ljeto slagao Vladu, bolje reći obrise. Slavko Linić bio je već tada siguran ministar. Tako je i bilo i bio je jedan od prvih koji je u prvim minutama prisege već imao složen cijeli tim, koji se sada počeo osipati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Dvije godine, ali čega? Slika nije dostupna Komentar Mislava Bage 'Greška' dobila izbore bez greške

Zoran Milanović dvije godine zna jednu stvar. Sa Slavkom Linićem više ne može raditi. To zna, ali kako to riješiti, to je malo veći problem. Ostavka? To ne dolazi u obzir, barem ne ako se pita Linića. Smjena? Moguće, ali s kojim posljedicama po Milanovića u stranci i Vladi?

I tako smo došli do pat situacije u kojoj zemlja ima ministra koji s premijerom ne razgovara, a njihov kurir je potpredsjednik Vlade. U jednoj Danskoj to možda i ne bi bio problem, ali u jednoj Hrvatskoj to je blokada sistema.

Dvije ključne osobe koje trebaju još toliko toga odlučiti, počistiti i uvesti red sada imaju kurira. Neozbiljno, dječje pa i pogubno.

Od Karamarka nismo čuli konkretnu ekonomsku ideju

Milanović će, smijeni li Linića, od njega napraviti malog heroja. No, jedno može biti siguran - Slavko Linić neće u tom trenutku krenuti u neki politički projekt. Otići se u Rijeku ženi i unucima.

Ali, smjenom Linića, Milanović će dobiti na drugoj strani široku frontu SDP-ovaca koji će zapravo započeti tihu detronizaciju predsjednika SDP-a. Naći će se tu i oni koji Linića vole i oni koji ga preziru. Svi će se ujediniti kada shvate da je premijer u očima javnosti slab i to će biti trenutak, ali za što?

Što bi ta takva skupina u SDP-u, za čiju je većinu zapravo i bolje da se ne javljaju jer iza sebe imaju ili mršave rezultate ili poraze mogla učiniti. Jedino ono što znaju napraviti je zabiti svi zajedno zadnji čavao u SDP-ovu vladavinu i početi se pripremati za odlazak u oporbu.

Mogućom smjenom Linića, ako to premijer odluči, ući ćemo u zadnji čin vladavine Milanovića i partnera.

Oni manje uspješni od Linića moguće će se s razlogom pitati 'jesam li ja slijedeći' i stat će s poslom. Oni koji ionako nisu radili već slušali i gledali kako se 'diše' na Markovu trgu sad će biti izbezumljeni. Neće znati jesu li slijedeći oni i tko do njih.

A gdje je zapelo? Pa kao i uvijek u životu pa i politici - na karakteru. I Milanović i Linić jaka su karaktera, a kratkih živaca. I da su htjeli kojim slučajem zadnjih tjedana se pogledati u oči i jedan drugom reći što misle možda ne bi došli od ove situacije.

Situacije gdje tjedan počinjemo s najavom, a završavamo s činjenicom da ministar nije smijenjen. Za Dansku malo čudno, za Hrvatsku pretužno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene