Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko dana nakon što je guverner nagovijestio da bi rate kredita u eurima mogle rasti, premijer je danas rekao nešto sasvim drugačije.


Predsjednik Vlade Zoran Milanović u subotu je u Sinju odbacio mogućnost rasta kamata na kredite podignute u eurima, a rekao je i kako vjeruje da više neće biti novih povećanja trošarina nakon ovih najnovijih, prije dva dana, na cigarete i benzin. 

Vezani članci Zoran Milanović Fenomen među biračima HDZ-a: Milanoviću dižu popularnost pa Plenković gleda u simpatičniji mu dio ankete Zoran Milanović Milanović ima novi prijedlog: "Morat ćemo provjeravati i razinu antitijela"

Na novinarski upit hoće li rasti kamate na kredite u eurima, premijer Milanović je kazao - “Ne to se neće dogoditi, garantiram da se to neće dogoditi. Neće rasti i s punom odgovornošću govorim građanima“.

Milanović je pri tome istaknuo kako je problem u tome što su hrvatski građani privatno jako zaduženi.

Nama je privatni dug veći problem ekonomski i financijski nego javni dug. Javni dug je ozbiljna stvar i treba je stalno kontrolirati. Mislim da smo tu sad došli do jednog plafona, ali privatni dug ljudima sputava potrošnju, naprosto stoji na mjestu. I zato nema šanse da situacija, što se kredita tiče, bude lošija od ove, ocijenio je Milanović, dodavši: A da nije bilo nas, da nije bilo moje Vlade, ako hoćete da nije bilo mene, sada bi rate u 'švicarcima' bile još veće.

Zamoljen za komentar izjave ministra financija Borisa Lalovca vezano za kritike bankama jer nisu „rezale“ kamate, premijer Milanović je rekao kako je „cijelo vrijeme jedna igra između eura i libora“.

Imate kredit u eurima? Guverner donosi lošu vijest

To je cijelo vrijeme jedna igra između eura i libora, dakle stope po kojima se banke na međunarodnom tržištu zadužuju u Londonu, mada nije sav novac tog podrijetla i tu treba biti pošten pa reći, i marže koje banke imaju – dakle ono što stvarno zarađuju. Libor je bio 5 posto u vrijeme kada su krediti većinom podizani, danas je 0,5 posto“, rekao je Milanović, dodavši kako banke „znaju znanje i igraju svoju igru“.

„To je cijelo vrijeme jedno natezanje u kojem banke uvijek prolaze nešto bolje. Mi ćemo učiniti i radimo sve da banke ne propadnu i da zarađuju, ali da građani ne izvuku deblji kraj“, ustvrdio je Milanović.

Na upit hoće li Vlada ponovno povećati trošarine, nakon što je prije dva dana povećala trošarine na gorivo i cigarete, premijer je rekao kako vjeruje da neće.

„Vjerujem da je to kraj, a ovo je početak gospodarskog rasta i definitivnog oporavka hrvatskog gospodarstva, rasta potrošnje, dakle boljih vremena i u Europi i u Hrvatskoj i doima se da nakon ovoga stvari idu samo gore - to je danas skoro očito“, rekao je Milanović.

Zamoljen za komentar informacija u vezi s Hypo bankom da su preko nje, navodno, iz Hrvatske „isisavane“ velike količine novca, Milanović je kazao kako on ne zna i ne može to komentirati jer po tome „kopaju sudovi i državno odvjetništvo“.

„Zna se tko je tada bio na vlasti – sve te godine“, kazao je Milanović u Sinju, dodavši da se tim novcima mogao izgraditi Alkarski Manhattan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju