Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sastala se u ponedjeljak sa slovenskom kolegicom Anjom Kopač Mrak, a razgovarale su o modelu "Novi početak", odnosno otpisu dugova najsiromašnjim hrvatskim građanima koji se nalaze u blokadi duže od godinu dana.


S obzirom na to da je u Sloveniji na snazi Zakon o osobnom stečaju potrošača, slovensku ministricu rada, obitelji, socijalne politike i jednakih mogućnosti Kopač Mrak posebno je zanimao aspekt dobrovoljnog ugovornog modela otpisivanja duga najsiromašnjima, odnosno modaliteti dogovora hrvatske Vlade i vjerovnika (jedinice lokalne samouprave, banke, teleoparateri i javna poduzeća).

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Londonu preminuo zaraženi 13-godišnji dječak. Šef UN-a: "Ovo je najteža kriza od Drugog svjetskog rata" Koronavirus, Slovenija Slovenija donosi "megazakon" za Covid-19 i predviđa nova ograničenja

Ministrice su razgovarale o sustavu provjere kojim se građani kvalificiraju za ulazak u kategoriju otpisa duga, odnosno o informatizaciji podataka, a poseban naglasak stavljen je na društvenu odgovornost i jednokratnost mjere, potvrđeno je iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Broj vjerovnika koji opraštaju dugove građanima ponovno raste

U razgovoru je posebno istaknut socijalni aspekt mjere kojom hrvatska Vlada najsiromašnijim građanima želi olakšati financijsku situaciju te dogovoren nastavak razmjene iskustava u socijalnim politikama dviju država.

Ministrica Opačić u ponedjeljak je u Puli potpisala sporazum o otpisu duga socijalno najugroženijim građanima sa svim istarskim gradonačelnicima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook