Milan Kujundžić( Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Milan Kujundžić( Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo za izradu zakona ima desetak članova, predstavnika medicinske struke, bioetičara i pravnika, a zbog osjetljivosti teme ministar zdravstva Kujundžić ne želi otkrivati njihova imena niti iz kojih institucija dolaze.


Prijedlog novog zakona o pobačaju trebao bi biti gotov u veljači iduće godine, a kako se radi o vrlo osjetljivom zakonu, nedavno osnovano povjerenstvo prvo će napraviti analizu zakona koji su na snazi u zemljama Europske unije, od onih u kojima je pobačaj zabranjen do država u kojima je pobačaj potpuno liberaliziran, izjavio je u ponedjeljak Hini ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vezani članci Milan Kujundžić DORH, USKOK i policija u dvjema zagrebačkim bolnicama, istražuju poteze bivšeg ministra Kujundžića M. Kujundžić, L. Kuščević, G. Marić, G. Žalac, T. Tolušić Iz Vlade otišli zbog nekretnina, pokretnina... Što rade istražitelji u slučaju bivših ministara?

Povjerenstvo za izradu zakona ima desetak članova, predstavnika medicinske struke, bioetičara i pravnika, a zbog osjetljivosti teme Kujundžić ne želi otkrivati njihova imena niti iz kojih institucija dolaze. Ipak, poručuje da će se u analizi zakona prvenstveno gledati rezultate koje su polučili, a ne svjetonazorska pitanja.

Ova će Vlada preuzeti odgovornost

"Da se radi o vrlo osjetljivom zakonu, govori i to što je na snazi još uvijek zakon iz 1979. godine. Vlade su se smjenjivale, a da u njega nisu ni taknule. Držim da je odluka Ustavnog suda ispravna te da ga treba prilagoditi vremenu, a ova će Vlada preuzeti tu odgovornost", rekao je Kujundžić.

Ustavni sud donio je 2. ožujka 2017. godine odluku kojom je obvezao Hrvatski sabor da u roku od dvije godine donese novi zakon o pobačaju, uz zaključak da pritom nije moguće zabraniti prekid trudnoće.

"Zakonodavno rješenje po kojem je dopušten prekid trudnoće do desetog tjedna nije protuustavno. Ako bi Sabor odlučio suprotno, bilo bi to protivno odluci Ustavnog suda", kazao je tada predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Naglasio je da sud pritom "ne smatra da postoji ustavno pravo na pobačaj kao ljudsko pravo, nego da postoji pravo na privatnost žene koja uključuje pravo na slobodu izbora".

Ustavni sud takvu je odluku donio nakon što je odbacio prijedlog udruge koja je još prije 26 godina tražila da se postojeći zakon o pobačaju iz 1979. godine proglasi neustavnim.

Pravobraniteljica očekuje da novi zakon ne bude restriktivan prema ženskim pravima

Donošenje novog zakona o pobačaju komentirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazavši kako ona zasad nije pozvana da sudjeluje u izradi zakona, ali očekuje da novi zakon ne bude restriktivan prema ženskim pravima.

"Očekujem da će se zadržati postojeća prava i možda se modernizirati u određenim područjima", rekla je Ljubičić, koja smatra da ne bi trebalo tajiti tko su članovi povjerenstva za izradu zakona.

"Sve što je u domeni izrade nacionalnog zakonodavstva treba biti transparentno. Zavjet šutnje u bilo kojem smislu nije dobar i ne daje osjećaj sigurnosti građanima i građankama u postupanje državnih institucija", kaže Ljubičić.

Najavila je da će tražiti uključivanje Pravobraniteljstva za ravnopravnost spolova s prijedlozima i primjedbama u izradu zakona, što je i inače modus operandi te institucije.

Nedopustivo je članove povjerenstva držati u tajnosti

"Ne želimo djelovati post festum kroz amandmane. Želimo sudjelovati u kreiranju politika, zakona i strategije jer radimo s konkretnim slučajevima kršenja ljudskih prava i jer smo institucija koja zaprima pritužbe građana i može doprinijeti usavršavanju bilo kojeg pravnog okvira", kaže Ljubičić.

Iva Davorija iz Platforme za reproduktivna prava, koja okuplja nevladine udruge, smatra problematičnim što će u sljedeća tri mjeseca biti dovršen novi zakon, a javnost nema informaciju tko na njemu radi i tko odlučuje o ženskim pravima.

Tako se ne zna hoće li u izraditi zakona i u kojoj mjeri sudjelovati predstavnici Katoličke crkve, kao što je ministar Kujundžić prvo najavio, a zatim povukao najavu, dodaje Davorija.

Aktivistkinja Sanja Sarnavka također smatra nedopustivim da se članovi povjerenstva drže u tajnosti. Poručuje da je ministar prvo trebao uputiti javni poziv i na temelju njega formirati radnu skupinu, jer javnost mora znati tko je odgovoran za zakon, odnosno tko su ljudi koji iza njega stoje. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju