Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić u svojim se komentarima osvrnuo na 'prijetnju ostavkom' guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog.


Njegovo je mišljenje da je tu riječ o posljedicama rasprave u Saboru na kojoj su rečene neke kritičke opaske na djelovanje HNB-a. Miklenić smatra da su kritičke opaske 'nešto najnormalnije' u svakom parlamentu. 'No nakon te rasprave, koja je doista legalna i legitimna, dogodio se iznimno težak incident - svojevrsna ucjena guvernera HNB-a koja sadrži nepoštivanje hrvatskoga državnog sustava,' napisao je Miklenić. Smatra da je Rohatinski povrijeđen kritikom zatražio zaštitu i 'zaprijetio je da neće trpjeti napade'.

Vezani članci Boris Vujčić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Vujčić: "U drugom tromjesečju rast BDP vjerojatno oko 18 posto" Boris Vujčić, guverner HNB-a Hrvatskoj u godini epidemije predviđen najveći gospodarski rast od neovisnosti: ''Ljudi su optimistični. Bolja je i situacija na tržištu rada''

Miklenić smatra neobičnim da šef jedne državne institucije traži da ga premijerka zaštiti od Hrvatskog sabora. Ocijenio je da Rohatinski pokazuje mišiće i očituje moć. Podsjetio je na komentar saborske rasprave, u kojoj je predsjednik Odbora za financije i državni proračun iznio kritičku opasku da se HNB prečesto ponaša kao promatrač. Odbor je ocijenio kao skupinu 'koja u Hrvatskom saboru uvijek nastupa kompetentno i primjereno visokoj političkoj kulturi'. Smatra da je upozorenje bilo korektno.

'Predstavnici HNB-a ni u Hrvatskom saboru ni na drugi način nisu se očitovali da te primjedbe nisu točne, što zapravo potvrđuje da su točne i istinite, a to pokazuje da HNB na tim konkretnim područjima premalo čini za boljitak hrvatskoga gospodarstva i građana. U tom je kontekstu još očitije koliko je neprimjeren, upravo nespojiv s poštivanjem državnoga sustava, postupak guvernera HNB-a da se ušutka glas opravdane kritike, glas istine,' zaključio je Miklenić.