Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi ministar

Crnoja poručio braniteljima: Zaustavit ću razdvajanje mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Novi ministar branitelja Mijo Crnoja preuzeo je u ponedjeljak Ministarstvo branitelja poručivši kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti"

"Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju", kazao je Crnoja nakon primopredaje u ministarstvu zahvalivši bivšem ministru Predragu Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.

Navevši kako se se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

Zaustavljanje razdvajanja mirovina

Najavio je da će mu jedna od prvih mjera koju će zatražiti na Vladi biti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

Matić je najavio i da će danas, na vlastitu odgovornost, prekinuti policijsku zaštitu jer su oni koji se brinu za njegovu sigurnost dovedeni u apsurdnu situaciju.

"Sada ovi prekrasni dečki koji su uz mene svakodnevno 15 mjeseci ne mogu me više čuvati od onih od kojih su me čuvali, a koji su im sada postali zapovjednici. To je malo apsurdna situacija", kazao je.

Matićevo triput 'Zbogom braniteljima'

Matić je i tri puta poručio: "Zbogom branitelji". Prvo, tihoj većini hrvatskih branitelja koja radi, od kojih dio ne dobiva plaću za svoj rad i koji još uvijek sanjaju Hrvatsku za koju su se borili.

Kao drugo, poručio je dijelu prosvjednika koji 15 mjeseci prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 da su bili više puta izmanipulirani od istih ljudi, a to nije ni posljednji put.

"Treće 'zbogom' upućujem dijelu branitelja prosvjednika koji nisu odoljeli vrijeđati me 15 mjeseci i pokušavati poniziti, te upućivati prijetnje mojoj obitelji i meni. To im nikada neću zaboraviti", rekao je Matić.

Prosvjednici su pak Matiću pred ulazom u Ministarstvo ostavili fotelju s porukom "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je", i ispratili ga zvižducima.

Na upit o najavi objave registra izdajnika nacionalnih interesa, Crnoja je odgovorio kako taj registar neće izrađivati njegovo ministarstvo, već zakonodavne i pravosudne institucije koje se time trebaju baviti. Smatra da, ako je objavljen Registar hrvatskih branitelja, zašto se ne bi objavili i svi drugi registri - registri privatizacije, registri agresora na Hrvatsku i sl.

Ključić od sandučića za pritužbe

Bivši ministar Matić rekao je da podržava novog ministra u ostvarivanju svega što je zacrtao, a da će na idućim izborima birači pokazati je li to bio dobar potez ili nije. Matić je pritom Crnoji predao i ključić od sandučića koji se nalazi između prizemlja i prvog kata, u koji su građani mogli ubacivati svoje pritužbe i primjedbe.

Naglasio je da su u prošle četiri godine izvršili sve predviđene projekte i planove, a za Ministarstvo branitelja u ovoj je godini u proračunu predviđeno 900 milijuna kuna više nego lani.

Prije ulaska u Ministarstvo Crnoju, koji je stigao u pratnji više branitelja, srdačno su dočekali prosvjednici iz šatora, a prije primopredaje Crnoja je zapalio svijeću i pomolio se ispred spomenika Nevenki Topalušić, braniteljici koja je umrla u prvim danima prosvjeda.

Nakon primopredaje prostorije Ministarstva blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić uz pratnju župnika župe Sv. Josipa Damira Ocvorka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene