Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donacije u hrani

Mijenjaju se pravila: U Hrvatskoj se više neće bacati 309.000 tona hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se na godinu baci oko 309 tona hrane. Trgovcima i proizvođačima jeftinije je hranu bacati nego donirati jer na nju plaćaju PDV. No to će se uskoro promijeniti. Za donatore se spremaju porezne olakšice.

U Hrvatskoj se svake godine baci 4 milijarde kuna hrane - jer doniranje nije isplativo. Novi pravilnik trebao bi donijeti promjene.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Ilustracija Mala škola izbora Koliko stranke smiju potrošiti na promidžbu i kako se prikupljaju donacije?

Naime, sada se na donacije plaća PDV od 25% ako je iznos doniranoga veći od 2% ostvarenih prihoda tvrtke. Zato trgovci i proizvođači odustaju od donacija.

'Sve je to njima kompliciralo jer im je prema njihovim riječima jeftinije, jednostavnije svu tu hranu uništiti, baciti nego darovati nekomu tko se bavi humanitarnim radom i pomaže siromašnima', kaže Zvonko Erceg, tajnik Caritasa zagrebačke nadbiskupije

'Do sada se, prema nekim podacima, bacalo oko 309 tisuća tona hrane godišnje,a sada će ta količina biti sigurno manja', kaže Valentina Šimić, viši stručni suradnik u sektoru za poljoprivredu , prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Bacimo hrane u vrijednosti od 4 milijarde kuna! 

A izmjenama i poreznim olakšicama značajno bi se smanjili troškovi trgovcima i prehrambenoj industriji koja sudjeluje u troškovima neškodljivog zbrinjavanja hrane.

A upravo donacije, a ne bacanje milijardi kuna mogu imati pozitivan gospodarski efekt i rast standarda socijalno ugroženih građana. 'Zato što će neprofitne organizacije sigurno imati veće količine raspoložive hrane na policama koje će moći donirati krajnjim korisnicima', dodaje Valentina Šimić.

'Kvaliteta života krajnjeg korisnika biti daleko kvalitetnija i bolja i da će se moći osigurati ona minimum što do sada nisu bili u situaciji', smatra Erceg.

Izmjene se očekuju do kraja ožujka - a onda očekujemo manje hrane u smeću, a više na policama siromašnih građana, socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene