Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve se mora označiti

Možete li vi ovo pročitati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono napisano sitnim, malim slovima na pakiranjima hrane - deklaracije, više neće smjeti biti nečitljivo. Za desetak dana potrošače očekuju velika slova, za koja im neće trebati povećalo, bolje istaknuti zemlja ili mjesto podrijetla, a zamrznuto meso na sebi će morati imati i datum zamrzavanja.

Za deset dana deklaracije na proizvodima morat će biti veće i čitljivije. 'Deklaracije više neće biti jako sitne, veličina slova je najmanje 1,2 milimetara, a drugi od noviteta je označavanje alergena koji moraju biti jasno istaknuti u popisu sastojaka i označeni drugačijim fontom', kaže Sanja Kolar Kravar iz Službe za sigurnost i kakvoću hrane Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Analiza meda - 4 podložni smo prijevarama Prepoznajte li je li med koji kupujete pravi ili lažan? Izgledaju isto, a pčele nisu ni vidjeli Fortenova; ilustracija - 1 Prodaja agrara Fortenova je bacila udicu i izazvala lavinu reakcija: Hrvatsku bi u budućnosti krivi potez mogao skupo stajati

Ako je sastojak primjerice kikiriki, morat će biti označen, A slova ili podebljana ili ukošena.

Sve to, dužan je označiti na deklaraciji onaj tko proizvodi i plasira na tržište.

Neispravne i lažne deklaracije na ribi i ribljim prerađevinama!

Za proizvođače, kvaliteta je, kažu, ipak važnija od slova. 'U proizvodnji je važnije da je u teglici, u pakiranju ono što treba ispitivati, a deklaracija je ono - papir sve podnese', kaže proizvođač meda, Željko Grobotek.

Novosti će biti i na paketima smrznutog mesa. 'Osim standardnog roka trajanja, na smrznutim proizvodima bit će i datum zamrzavanja, a ističe se na način da prvo ide 'zamrznuto', a onda datum', dodaje Kolar Kravar.

Nove deklaracije potrošači mogu pronaći već od 13. prosinca. Svi potrošači koji primijete da deklaracije nisu po novim pravilima mogu to prijaviti Inspekciji za kakvoću hrane. No, one stare, mogu biti na proizvodima, do prodaje zaliha.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene