Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga i do Kalmete?

'U HAC-u je godinama vrijedila 'omerta''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskokovi istražitelji sinoć su ušli u sjedište Hrvatskih autocesta zbog sumnje da je iz tog javnog poduzeća izvlačen novac preko tvrtki koje su godinama surađivale s HAC-om.

Iako u HAC-u tu informaciju nisu željeli komantirati, kao ni u Uskoku, koji nikada ne govori o istragama, neslužbeno se doznaje da se istražuje suradnja HAC-a s građevinskim tvrtkama koje su od 2006. bili podizvođači radova.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kazao je da su istražitelji u sjedište HAC-a u Širolinoj ulici došli nakon 19 sati i sve do poslije ponoći pretraživali službenu dokumentaciju, kopirali račune i ugovore s podizvođačima.

Prema pisanju medija riječ je o građevinskim tvrtkama Viadukt, Osijek Koteks, Zagorje Tehnobeton i Strabag. U razdoblju tijekom kojega je navodno izvlačen novac iz javnog poduzeća, koje je već bilo predmet nekoliko istraga, te su tvrtke potpisale više ugovora za izgradnju cestovnih dionica od Slavonije do Dalmacije.

'Istražitelji su tražili točno određene ugovore, po njihovim brojevima, što znači da su bili vrlo dobro pripremljeni', kazao je Stanić. Dodao je da je uvjeren kako je ovaj slučaj početak otkrivanja 'cijele kriminalne priče u cestogradnji koja se vješto skrivala dugi niz godina'.

Stanić smatra da je velik broj ranije pokrenutih istraga bio kočen zbog povezanosti 'počinitelja iz HAC-a', podizvođača i pravosudnih tijela. 'Vjerujem da će se napokon nešto pokrenuti i da će dokumenti koji su sinoć izuzeti otvoriti niz drugih predmeta koji su na čekanju te da će pravda ugledati svjetlo dana. Očekujem pokretanje lavine istraga koje će obuhvatiti sve odgovorne, od nižih struktura do bivšeg ministra Božidara Kalmete', rekao je Stanić.

Dodao je da je u HAC-u godinama vrijedila 'omerta' to jest zakon šutnje, pa ni oni koji su bili voljni ukazati na nepravilnosti nisu željeli svjedočiti u istragama ili na sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon mjesec dana Afera Remorker: Josip Sapunar pušten iz istražnog zatvora Slika nije dostupna Izvlačenje novca ANIMACIJA Dva kraka afere Remorker: Gdje je tu Nadan Vidošević?

>> Policija upala u zgradu HAC-a

>> ANIMACIJA Ovako su godinama navodno izvlačeni milijuni iz HGK

'Ako je istina da je do ovog slučaja dovela istraga izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore, vjerujem da će uskoro doći do novih slučjeva i da će svjedoci progovoriti', kazao je Stanić.

Neslužbeno se doznaje da je cijeli slučaj povezan s istragom u HGK jer su na austrijski račun češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Direktor Remorkera Igor Premilovac priznao je da je u dogovoru sa Zdenkom Peternel i Davorom Komeričkim na austrijski račun svoje tvrtke registrirane u Češkoj uplaćivao novac koji je fiktivnim poslovima izvučen iz HGK, a potom ga u gotovini vraćao u Hrvatsku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene