Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je izjavio da Hrvatska neće morati plaćati penale Europskoj uniji za biorazgradivi otpad jer je njegova količina u protekloj godini smanjena za 29 posto, odnosno blizu je razini od propisanih 75 posto količina iz 1997. godine.


"Hrvatska ipak neće plaćati penale za biorazgradivi otpad, kao što su najavljivali neki zloguki proroci", rekao je Zmajlović na konferenciji za novinare u Vladi pohvalivši se da su sve poduzete aktivnosti u drugoj polovici prošle godine pridonijele smanjenju ukupne količine otpada koji se odlaže.

Vezani članci Radovan Fuchs Ministar Fuchs o upadu antimaskera u školu: "Te svinjarije neće raditi! Ne mislim da ih treba tući, već pojačati represivne mjere" Ne odvajamo dovoljno otpada - 2 Reciklaža kao san: Loše brojke u odvajanju otpada mogle bi nas skupo koštati, ali sve se i dalje kreće - puževom brzinom

Istaknuo je pritom akciju "Velika čistka" kao i činjenicu da je dvjesto gradova i općina pokrenulo uvođenje primarne selekcije otpada.

Zmajlović zadovoljan "Velikom čistkom"

"U protekloj godini, prema preliminarnim neverificirnaim podacima iz Agencije za zaštitu okoliša, količina biorazgradivog otpada koja je odložena na odlagališta smanjena je za 29 posto, čime smo se približili cilju predviđenom za 2013. godinu, odnosno da se količina biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagališta smanji na razinu 75 posto količina iz 1997. godine", rekao je Zmajlović.

Hrvatska se, naime, Europskoj uniji obvezala da će do kraja 2013. za 25 posto smanjiti količinu biorazgradivog otpada u ukupnom komunalnom otpadu u odnosu na 1997. godinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook