Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinama je ispovijedao i seksualno zlostavljao - teške su to optužbe nekolicine muškaraca protiv bibinjskog župnika. Istragu je još u veljači pokrenula Crkva. Zadarska nadbiskupija sva svjedočanstva poslala je u Vatikan.


U malom obalnom mjestu kod Zadra potpuni muk. Nitko ne može vjerovati da je njihov bivši župnik zlostavljao djecu prije 30 godina.

Vezani članci Zlostavljanje, ilustracija Zločini toliko šokantni da su zaprepastili i istražitelje: 11 osoba privedeno zbog sumnje u seksualno zlostavljanje djece Slika nije dostupna Svećenik pedofil iz Bibinja žali se na smještaj u privatnom domu: "Fale mi prijatelji"

'Mi smo svi plakali za njim, on je bio tako krasan svećenik', kazala je jedna mještanka.

'Cijelo mjesto je šokirano i ne možemo vjerovati u to', dodao je susjed.

>> Umirovljenog župnika iz Bibinja optužuju za pedofiliju: Dječake dirao po genitalijama?

Sve je krenulo nakon optužbi sada već odraslih muškaraca. Među njima je i jedan hrvatski liječnik iz SAD-a koji se osobno požalio nadbiskupu Želimiru Puljiću prilikom posjeta SAD-u. Zadarskoj policiji nitko nije službeno prijavio niti jedan slučaj.

'Međutim, ova saznanja koja dolaze iz medija za policiju i državno odvjetništvo predstavljaju dovoljan osnov da se na temelju zakona provedu izvidi', kazao je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.  

Zadarska nadbiskupija sva svjedočanstva odmah je poslala u Vatikan. A osobe koje su ih iznijele upozorili su na težinu i odgovornost. Župniku je još od 20. veljače dekretom zabranjeno ispovijedati i odlaziti na župe, dok proces ne završi.

'Mons. Puljić, kao pastir Crkve Zadarske, ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže', stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije.

Uzrok pedofilije u društvu pa i Crkvi, kriza je vjere, smatraju teolozi.

'Svećenik koji zlostavlja, iskorištava dijete, ne vjeruje u Boga ni u vječni život. Uzrok, osim vjere i nekog pogrešnog odnosa spram materijalnih i duhovnih stvarnosti, je također često taj da je pedofil zlostavljan u svom djetinjstvu i onda se fiksira i dalje na takav život', kaže Mladen Milić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Don Nedjeljko Ivanov više od 20 godina služio je mise u Bibinju. Vjenčao parove, krstio djecu, pokrenuo gradnju crkve, a lani je postao i počasni građanin. Trenutno je u svećeničkom domu u Zadru. Navodno u teškom zdravstvenom stanju čeka rasplet svog događaja. Ništa službeno još nije dokazano.