Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bibinjci ne vjeruju optužbama

'Mi smo svi plakali za njim, bio je tako krasan svećenik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama je ispovijedao i seksualno zlostavljao - teške su to optužbe nekolicine muškaraca protiv bibinjskog župnika. Istragu je još u veljači pokrenula Crkva. Zadarska nadbiskupija sva svjedočanstva poslala je u Vatikan.

U malom obalnom mjestu kod Zadra potpuni muk. Nitko ne može vjerovati da je njihov bivši župnik zlostavljao djecu prije 30 godina.

Pročitajte i ovo Kardinal Jean-Pierre Ricard U FRANCUSKOJ Kardinal priznao da je zlostavljao djevojčicu: "Prije 35 godina ponašao sam se prijekora vrijedno, imala je 14 godina" Slika nije dostupna Pedofilski skandal u crkvi Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić: "Prigibam glavu i u ime crkve molim žrtve za oprost"

'Mi smo svi plakali za njim, on je bio tako krasan svećenik', kazala je jedna mještanka.

'Cijelo mjesto je šokirano i ne možemo vjerovati u to', dodao je susjed.

>> Umirovljenog župnika iz Bibinja optužuju za pedofiliju: Dječake dirao po genitalijama?

Sve je krenulo nakon optužbi sada već odraslih muškaraca. Među njima je i jedan hrvatski liječnik iz SAD-a koji se osobno požalio nadbiskupu Želimiru Puljiću prilikom posjeta SAD-u. Zadarskoj policiji nitko nije službeno prijavio niti jedan slučaj.

'Međutim, ova saznanja koja dolaze iz medija za policiju i državno odvjetništvo predstavljaju dovoljan osnov da se na temelju zakona provedu izvidi', kazao je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan.  

Zadarska nadbiskupija sva svjedočanstva odmah je poslala u Vatikan. A osobe koje su ih iznijele upozorili su na težinu i odgovornost. Župniku je još od 20. veljače dekretom zabranjeno ispovijedati i odlaziti na župe, dok proces ne završi.

'Mons. Puljić, kao pastir Crkve Zadarske, ponovio je da oštro osuđuje svaki slučaj pedofilije u bilo kojoj skupini se dogodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. Jasno, uvijek s pravnom klauzulom da nitko nije kriv dok se ne dokaže', stoji u priopćenju Zadarske nadbiskupije.

Uzrok pedofilije u društvu pa i Crkvi, kriza je vjere, smatraju teolozi.

'Svećenik koji zlostavlja, iskorištava dijete, ne vjeruje u Boga ni u vječni život. Uzrok, osim vjere i nekog pogrešnog odnosa spram materijalnih i duhovnih stvarnosti, je također često taj da je pedofil zlostavljan u svom djetinjstvu i onda se fiksira i dalje na takav život', kaže Mladen Milić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

Don Nedjeljko Ivanov više od 20 godina služio je mise u Bibinju. Vjenčao parove, krstio djecu, pokrenuo gradnju crkve, a lani je postao i počasni građanin. Trenutno je u svećeničkom domu u Zadru. Navodno u teškom zdravstvenom stanju čeka rasplet svog događaja. Ništa službeno još nije dokazano.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene