Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Q-groznica u Metkoviću, bolest sa simptomima atipične upale pluća proširila se s jednog imanja u okolici Metkovića. U bolnici je završilo troje ljudi.


Troje Metkovčana zatražilo je pomoć liječnika zbog prepoznatljivih simptoma, povišenom temperaturom, glavoboljom i bolovima, karakterističnim za atipičnu upalu pluća. 'Mi u travnju počinjemo dobivati i prve oboljele od Q-groznice. Radilo se o dva djelatnika u neposrednoj blizini zaraženog stada', rekao je dr. Miljenko Ljubić. Oboljeli su radnici koji su postavljali struju u blizini jednog pašnjaka koza iz domaćinstva Ujdur. Ubrzo nakon njih oboljela je i veterinarka.

Vezani članci Biralište u Dubrovniku - U sudnici - 1 Iako su ublažene, epidemiološke mjere na biralištima i dalje vrijede - prisjetimo se na što trebamo obratiti pažnju Milan Kujunždić u dubrovačkoj bolnici (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 1 Pogledajte kako ministar obavlja preglede pacijenata: Milan Kujundžić došao "dati ruku" dubrovačkoj bolnici

'Imamo još dva slučaja koji se nalaze u Općoj bolnici Dubrovnik, gdje se također sumnja na Q-groznicu, ali se još uvijek ne može potvrditi je li ta bolest ili ne', kaže Ljubić. Q-groznica opaka je bolest, koja dovodi do atipične upale pluća, a u, doduše rijetkim slučajevima, može biti i smrtonosna. Budući se širi zrakom, kao prvo rješenje za stanovnike Krvavca, trebalo bi ukloniti cijelo stado. Ipak, obitelj Dinka Ujdura od toga stada živi, te bi ih Država trebala financijski obeštetiti.

'Najefikasnija mjera bi bilo eutanizacija bolesnih životinja, ako gledamo dugoročno. Bolest se zadržava u tlu, zarazna je i do 500 dana može preživjeti u prirodi', rekao je Milivoj Dominiković, viši državni veterinarske inspektor. Kako dolazi ljeto velika je opasnost da se bolest proširi na šire područje, prema Opuzenu. 'Jedan od najčešćih putova širenja jest zrakom, tj. zagađena, odnosno, inficirana prašina, odnosno, taj fini aerosol u kojemu se mogu nalaziti te bakterije putem vjetra', dodaje Ljubić. Q-groznica već je sada počinila ogromne štete, jer će trebati eutanizirati svu stoku iz Krvavca, oko tisuću grla. Na sreću, svi oboljeli dobro se oporavljaju.