Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Mesić zvuči poput nacionalističkog šovinista'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gianfranco Fini, lider ultradesne Alleanze nazionale izjavio je danas da će zbog izjava predsjednika Mesića Hrvatska imati značajnih problema pri ulasku u EU. Istovremeno, predsjednik Mesić predložio je formiranje mješovite forenzičke ekipe koja bi utvrdila konačni broj žrtava fojbi.

- Smatram da je hrvatski predsjednik zabio pravi politički autogol koristivši pritom izraze koji se mogu čuti samo s usana ultranacionalističkih šovinista, a ne s usana čelnika jedne demokratske države i prijatelja Italije, izjavio je Fini.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković o aktualnim temama Plenković: "Milanović je svašta nadrobio danas. Već četiri godine podvrgnuti smo njegovim poremećajima" Slika nije dostupna Druga strana predsjednika VIDEO: Izjave predsjednika Mesića koje ćemo pamtiti

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, pak, predložio je u utorak formiranje mješovite forenzičke ekipe koja bi utvrdila konačan broj talijanskih žrtava fojbi čime bi Zagreb i Rim riješili pitanja iz prošlosti koja ih opterećuju.

Hrvatska s Italijom "ima dobre odnose", rekao je Mesić novinarima upitan da pojasni izjave koje je proteklih dana razmijenio s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom o hrvatskim i talijanskim žrtvama Drugog svjetskog rata i poslije njega.

- A što se tiče fojbi, moj je prijedlog da formiramo komisiju
forenzičara, hrvatskih, talijanskih i koga god predloži talijanska strana, da ta komisija izvrši sve forenzičke potrebne radove nad svim fojbama koje talijanska strana zaželi i da se utvrdi definitivno broj žrtava u tim fojbama i da onda stavimo crtu na Drugi svjetski rat, kazao je.

Zagreb će takav prijedlog poslati Rimu, rekao je Mesić i podsjetio da su komisije takav posao odradile za zločine fašista, pa bi to valjalo učiniti i za zločine partizana.

- Danas sam taj prijedlog dao premijeru (Ivi Sanaderu) i on se složio, rekao je Mesić.

Ponovio je da ne želi negirati zločine hrvatske strane. 

- Ja sam uvijek tvrdio da je u toku Drugog svjetskog rata bilo i na našoj strani zločina. Nijedan zločin ja ne opravdavam. Bilo je nešto zločina i na kraju rata i u Istri. Pa nisu samo Hrvati bili u NOB-u, cijela Jugoslavija je bila u ustanku i sudjelovala u NOB-u, borbi protiv fašizma, kazao je.

- Na jedan dio naših tragedija utjecao je i talijanski fašizam, rekao je u utorak Mesić, aludirajući na zločine koje su nad Hrvatima počinili talijanski fašisti uoči i tijekom Drugog svjetskog rata.

Ulje na vatru talijansko-hrvatskih protuooptužbi dolio je Napolitano u subotnjem govoru za Dan sjećanja na fojbe kada je partizanske zločine protumačio "slavenskom krvoločnom mržnjom".

Nemoguće je previdjeti natruhe rasizma i političkog revanšizma u takvim izjavama, odgovorio je Mesić Napolitanu u ponedjeljak.

Posebice neprihvatljivim hrvatski predsjednik drži dovođenje u pitanje međunarodno važećih mirovnih sporazuma Italije i bivša Jugoslavije.

- Onaj tko se poziva na promjene sporazuma, koji su međunarodno potvrđeni, a koje je Hrvatska preuzela, kao sljednica Jugoslavije, taj živi u dubokoj zabludi. Mi nikada nećemo odustati od sporazuma i pravila Pacta sunt servanda, rekao je Mesić.

Italija i bivša SFRJ dogovorile su da Rim, koji je do 1943. godine bio na strani Sila osovine, neće Jugoslaviji isplatiti ratnu odštetu, ali će obeštetiti esule (talijanske izbjeglice iz Hrvatske i Slovenije).

- Bili su dužni prema međunarodnim sporazumima nadoknaditi štetu onima koji su optirali za Italiju, rekao je Mesić o drugoj kategoriji ljudi koji su nakon Drugog svjetskog rata birali (optirali) iseliti se u Italiju.

Prema tim ugovorima Hrvatska svoj dio duga mora isplatiti Italiji (35 milijuna dolara), ali joj Rim još nije dao broj računa.

- Ali, Italija nam ne daje broj računa na koji da to uplatimo. Na kome je onda sada krivnja da nema crte na Drugi svjetski rat? Mi koji želimo platiti taj dio koji je međunarodno riješen ili onaj koji ne daje račun na koji da to isplatimo, zapitao je Mesić.

Predsjednik nije želio komentirati izjave o hrvatsko-talijanskom ratu riječima koje je izrekao talijanski premijer Prodi.

- Neću tumačiti ničije riječi, ali mislim da duh talijanskog naroda ne izražava ni poruka da su zločine učinili krvožedni Slaveni, odgovorio je Mesić upitan za komentar izjava premijera Romana Prodija.

- Inicijativa o trojnom sastanku na kojem bi predsjednici Hrvatske, Italije i Slovenije razriješili dvojbe iz prošlosti postoji dugo i o njoj se pregovara još iz vremena bivšeg talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampija s kojim sam "uspostavio (...) dobre ljudske i prijateljske odnose, rekao je Mesić.

Na pitanje hoće li se sada barem telefonski čuti s kolegom
Napolitanom, Mesić je odgovorio: "Polako, ne može se u jednom danu sve razumjeti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene