Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sada smo saveznici'

Mesić: Ulazak Hrvatske u NATO i EU jača odnose s Grčkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić susreo se u utorak u Ateni s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i izjavio da će ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije osnažiti dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Grčke.

'Otkako je Hrvatska postala članicom NATO-a otvoren je dodatni prostor našoj suradnji, jer smo sada saveznici u tome važnom političko-vojnom savezu', izjavio je Mesić novinarima nakon sastanka s Papuliasom te dodao da će se Hrvatska uskoro priključiti Grčkoj i u EU-u. 'Mislim na činjenicu da smo u završnoj fazi pregovora o članstvu Hrvatske u EU-u. Uvjeren sam da Hrvatska ima političke volje i snage da ispuni sve uvjete koje to članstvo traži', kazao je Mesić i istaknuo da se pristupni pregovori ne mogu vezati ni za koje otvoreno pitanje s nekom od susjednih zemalja.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Hrvatski predsjednik prenio je grčkome kolegi da Hrvatska zagovara ulazak u Uniju svih zemalja regije, ovisno o tempu njihova napretka prema tome cilju. 'Svakoj od zemalja regije mi smo na tome putu spremni pomoći', istaknuo je. Bilateralne odnose Zagreba i Atene ocijenio je dobrima i prijateljskima i ustvrdio da bi mogli biti još bolji. 'Da bismo to postigli, morat će se dodatno potruditi vlade obiju zemalja, ali i naši gospodarski subjekti', kazao je predsjednik Mesić.

Jedna od tema sastanka s Papuliasom bilo je i stanje u jugoistočnoj Europi pri čemu je Mesić rekao da smo svjedoci povratka ne samo retorike, nego i politike iz početka devedesetih godina prošloga stoljeća. 'A do čega je dovela ta politika, to dobro znamo. Vjerujem da će ovoga puta međunarodna zajednica na vrijeme prepoznati opasnost i znati reagirati', rekao je hrvatski predsjednik koji će se tijekom jednodnevnog posjeta Grčkoj sastati i s premijerom Georgeom Papandreuom te predsjednikom parlamenta Filiposom Petsalnikosom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene