Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik dao potporu

Mesić posjetio vojnike na Golanu i susreo se s sirijskim predsjednikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregledom počasnog postroja misije UNDOF-a u kampu Faouar na Golanskoj visoravni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić započeo je posjet hrvatskim vojnicima u sklopu misije UN-a na Golanu.

Nakon hrvatske himne, Mesić je kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH izvršio pregled počasnog postroja misije UNDOF-a u kojem uz hrvatske, sudjeluju i vojnici iz Austrije, Indije, Japana, Poljske i Kanade.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Za UNDOF je rijetka prilika vidjeti predsjednika jedne od zemalja sudionica ovdje u području misije, a posebno za vrijeme Božića, rekao je pozdravljajući hrvatskog predsjednika na hrvatskom jeziku austrijski general bojnik Wolfgang Jilke, zapovjednik snaga UNDOF-a.

Mir na Bliskom istoku je spor i ponekad bolan proces i ne bi bio moguć bez sudjelovanja zemalja kao što je Hrvatska koje su spremne obvezati svoje snage za ovaj jako važan proces, nastavio je Jilke, ističući da su Hrvati već ostavili svoj trag i u cijelosti se uklopili u UNDOF-ovu obitelj.

Čast mi je i ponos imati vaše i moje Hrvate u misiji, zaključio je general bojnik.

Ponosan sam što se u sastavu mirovnih snaga na Golanu nalaze i pripadnici Oružanih snaga RH, i to već drugi hrvatski kontingent, rekao je Mesić, te podsjetio da je Hrvatska u kratkom roku prešla put od primateljice snaga UN-a do toga da je danas postala aktivna sudionica mirovnih snaga diljem svijeta, te hrvatski vojnici danas sudjeluju u 13 međunarodnih mirovnih misija, od toga 11 pod vodstvom UN-a.

Vjerujem da je moguće skoro pronalaženje prihvatljivog rješenja za sve strane u sukobu čije područje razdvajanja nadzirete, ali dok se to ne ostvari, želim vam uspješno obavljanje postavljenih zadaća, uspjeh i sreću u nadolazećoj godini, kršćanskim vjernicima sretan Božić i sretan povratak vašim kućama, zaključio je Mesić.

Hrvatski predsjednik pogledao je i prezentaciju o misiji UNDOF-a koja je ustanovljena 1974. godine rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Ta je rezolucija ustanovila crtu razdvajanja između Izraela i Sirije nakon Jom kipurskog rata 1973. godine.

Hrvatski sabor je u ožujku ove godine odobrio slanje hrvatskih vojnika na Golan, te je prva satnija otputovala u lipnju. Druga rotacija hrvatskih vojnika dužnost je preuzela početkom prosinca, a zapovjednik nove satnije je pukovnik Vedran Grublješić. Hrvatski vojnici na Golanu svoju misiju obavljaju u okviru austrijske bojne. UN-ova misija na Golanu spada u kategoriju misija umjerenog rizika, jer u tom području već duže vremena nije bilo sukoba.

Predsjednik će u srijedu navečer biti nazočan polnoćki koju će za hrvatski kontingent u kampu Faouar služiti msgr. Šantić. Noć će provesti u kampu, a u četvrtak će obići pozicije koje drže hrvatski vojnici UNDOF-a.

'Iznenadilo me kada mi je predsjednik Asad u ponedjeljak kazao da bi se želio još jednom naći samnom na odvojenoj večeri i da će doći po mene svojim automobilom', rekao je u srijedu u kampu Faouar predsjednik Mesić.

'Predsjednik Asad odvezao me u restoran u kojem su bili i drugi ljudi, i tijekom večere smo vrlo prijateljski razgovarali, a nakon večere smo posjetili i jednu crkvu', kazao je novinarima hrvatski predsjednik.

Mesić i Asad u ponedjeljak su održali službene razgovore u čijem je središtu bilo stanje na Bliskom istoku, posebice izraelsko-sirijski i izraelsko-palestinski pregovori.



Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene