Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vicevi i Tuđman

'Tuđman nije bio ni velik ni najveći nego zaslužan predsjednik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrta je obljetnica otkako je predsjednik Mesić počeo svoj drugi mandat. U istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Puls ispitanici su birali najbolje predsjednikove odluke i poteze.

Najviše ispitanih smatra da predsjednik brine o narodu i malom čovjeku. Među dobrim potezima ističu i njegovo kritiziranje Vlade. Na listi se našla i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Na dobar odjek kod građana nailazi i predsjednikovo vođenje vanjske politike. A bodove je dobio i jer ga smatraju simpatičnim i pozitivnim. Tako, dakle, građani razmišljaju o potezima aktualnog predsjednika. A evo što on kaže o svom prethodniku, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepoznao se Vekić: Mesić lažima proziva pokojnog Tuđmana i mene Slika nije dostupna Bivši predsjednik o optužbama Mesić: Transkripte su prije mene 'češljali' Jarnjak, Šeks i M. Tuđman

'Po meni on je zaslužan državnik, ali mislim da se pretjeruje kada se govori da je netko velik ili najveći. Ja ne bih htio ni da se o meni na taj način govori. Želio bih da se govori o stvarima koje sam napravio i koje su mi bile ustavne ovlasti da to napravim', rekao je predsjednik Mesić. Inače, viceve i šale građani najviše zamjeraju predsjedniku Mesiću. Osim toga, među najlošijim potezima i odlukama, ispitanici Pulsove ankete odabrali su brzopletost.

'Ja sam bio antipod predsjedniku Tuđmanu, rekao sam da ću biti građanin-predsjednik, dakle da se mogu i nasmijati, ako je tuga da mogu i zaplakati, pa i ispričati vic građanima jer ih i oni pričaju među sobom', rekao je predsjednik te je na pitanje o tome je li mu žao što je nakon inauguracije ispričao vic o Tuđmanu, odgovorio da on taj vic zapravo nikada javno nije ispričao.

'Ja sam to ispričao nakon jednog druženja jednom francuskom novinaru. On me pitao koji je sada vic u Hrvatskoj aktualan, a ja jas mu rekao da ima jedan, ali da nije prikladan i da ga ne bih htio ispričati. Molio sam ga da to ne izađe van, no on je izašao', prepričava Mesić.

Inače, Mesiću građani zamjeraju i suradnju s Haškim sudom. Loše kotiraju i neke predsjednikove izjave i ispadi. A na listu zamjerki ispitanici su stavili i odnose sa Slovenijom. Predsjednik Mesić u posljednjoj je godini drugog mandata i građani već razmišljaju o tome kakav bi njegov nasljednik trebao biti. Najveći broj ispitanika u istraživanju Pulsa provedenom za Novu TV smatra da budući predsjednik mora imati bogato iskustvo u gospodarstvu. Od predsjednika očekuju dobar program.

Prvi čovjek u državi, za velik dio ispitanih, mora imati i bogato političko iskustvo te bogato iskustvo u vanjskoj politici. Od novog predsjednika građani očekuju umjerenost i domoljublje. Koga građani žele vidjeti kao budućeg predsjednika, a koga bi kao svog nasljednika rado vidio sam predsjednik Mesić, pogledajte u Dnevniku Nove TV u 19 i 15.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene