Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić se susreo s njemačkim predsjednikom Koehlerom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je velika i značajna zemlja i posjet predsjednika Horsta Koehlera potvrđuje zainteresiranost za hrvatsko-njemačke odnose i za njihovo daljnje izgrađivanje, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta sa svojim njemačkim kolegom.

"Njemačka je velika i značajna ... zemlja i meni je iznimno drago da njezin predsjednik svojim posjetom potvrđuje zainteresiranost za hrvatsko-njemačke odnose i za njihovo daljnje izgrađivanje", rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Dvojica predsjednika ocijenila su u izjavi za novinare da su bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke razvijeni na mnogim područjima, te da postoje mogućnosti za njihovo širenje.

Dobivanjem pozivnice za članstvo u NATO-u Hrvatska je na putu da postane partner Njemačkoj i u toj vojno-političkoj organizaciji, istaknuo je Mesić.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o stanju u regiji.

"Hrvatska čvrsto stoji na poziciji da je budućnost regije samo u nastavljanju normalizacije odnosa između svih država nastalih na tlu nekadašnje jugoslavenske federacije", rekao je Mesić.

Također je naglasio potrebu da se budućnost regije sagledava u kontekstu njezine europske perspektive, ali je istaknuo da se niti jednoj zemlji "ne može progledati kroz prste" kada je riječ o ispunjavanju kriterija za članstvo u EU-u.

Koehler, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Hrvatskoj, čestitao je RH na pozivnici za članstvo u NATO-u, a rekao je i da je Hrvatska na dobrom putu da postane punopravna članica EU-a.

Njemačka smatra da u regiji treba uspostaviti stabilnost, a preko stabilnosti trajan mir i prosperitet. Sve zemlje regije imaju europsku perspektivu, a ona će im omogućiti trajan mir, kazao je Koehler.

"Radujem se nastavku suradnje sa SR Njemačkom kako u sklopu bilateralnih odnosa, tako i u multilateralnom okviru na svjetskoj sceni", rekao je Mesić izrazivši uvjerenost da će ovaj posjet dati značajan poticaj tome.

Na pitanje novinara je li istina da su netransparentna javna nabava i korupcija u Hrvatskoj prepreka njemačkim ulaganjima, Koehler je rekao da se na tim područjima moraju poduzeti daljnji reformski napori, ali da smatra da to nije nerješivo te da je u interesu Hrvatske da poradi na tome.

"Njemački gospodarstvenici od Hrvatske žele više pravne sigurnosti, smanjenje birokracije i da se dozvoli konkurentnost. To su ciljevi na kojima moramo poraditi i mislim da se to može riješiti", istaknuo je on.

Predsjednik Koehler sastaje se u ponedjeljak i s premijerom Ivom Sanaderom, a u utorak ga očekuju razgovori s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene