Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ekskluzivnom intervjuu za Novu TV predsjednik Mesić je rekao kako će se novi Sabor sazvati osmog ili devetog siječnja.


Time ne ide, kaže, na ruku Ivi Sanaderu, tvrdi, već se drži Ustava. 

Vezani članci Siječanj, ilustracija 10 povijesnih događaja zbog kojih ćete promijeniti način razmišljanja o siječnju Umjetničke izvedbe hrvatskih političara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Umjetničke izvedbe naših vodećih: Jesu li bolji plesači, pjevači ili političari?

Sve se prolongiralo radi prigovora na rezultate izbora, dodaje Mesić, a danas je počeo teći Ustavni rok od dvadeset dana. 

Odbacio je tezu da Hrvatskoj zbog ZERP-a odgovara da nema Vladu 1. siječnja pa da je možda zato došlo do prolongiranja.

- Netko može samo spekulirati da je do prolongiranja došlo kako se ne bi proglasio ZERP, rekao je Mesić i dodao da je važno izbjeći sukobe sa susjedima.

Na pitanje što misli o tome što predsjednik SDP-a Zoran Milanović i dalje ne želi čestitati Sanaderu i nisu li preteške njegove riječi da Sanader nije dostojan voditi zemlju, Mesić je odgovorio da ne bi želio biti arbitar. Bilo bi sve u redu, kazao je, da je jedan čestitao na broju glasača, a drugi na broju mandata. 

Upitan je li mu koalicija SDP-a i HDSSB-a normalna u političkom smislu, rekao je da je pitanje je li to koalicija ili međusobna podrška. 

Smatra da ne treba vezivati stranku, koju vodi Vladimir Šišljagić s Branimirom Glavašom, koji je sada pitanje pravosuđa. Mesić je napomenuo da misli kako HDSSB nije ni tražio mogućnost da Glavaš dođe na konzultacije.

Vezano uz izručenje Vladimira Zagorca, ponovio je da je Zagorec najsigurniji u Hrvatskoj jer mu se tu ništa ne može dogoditi, osim što mora odgovoriti na pitanja koja će mu sud postaviti.

Upitan što je s tajnim računima, Predsjednik je rekao da je očekivao da će međunarodna suradnja biti brža ali da institucije stranih država nisu tako brze u rješavanju tog slučaja.

Cijeli razgovor s predsjednikom Mesićem pogledajte u video prilogu.