Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Protiv ulaska u EU su samo politički marginalci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je na početku svog posjeta njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija predavanje u sklopu foruma zaklade Konrad Adenauer na temu "Hrvatska na putu u Europskoj uniji" tijekom kojeg je punopravno članstvo Hrvatske u EU istaknuo kao primarni hrvatski vanjskopolitički cilj.

- Članstvo u Europskoj uniji je za sve relevantne snage u Hrvatskoj najvažniji vanjskopolitički cilj. Tomu se protive samo marginalci koje ne treba ozbiljno shvaćati, rekao je Mesić na početku svog izlaganja na temu "Hrvatska na putu u EU".

Pročitajte i ovo Ivana Tolj, upraviteljica zaklade Hvalevrijedan potez Ne proizvode samo najbolje ocijenjeno hrvatsko vino nego imaju i veliko srce: Predivna priča s Pelješca Slika nije dostupna "Sve po zakonskom okviru" U Hrvatskoj je sve moguće: Hrvatska svemirska zaklada ima dozvolu za trgovinu plinom, dobili su je nedavno od državne agencije. Što mislite, koliko imaju zaposlenih?

Mesić je razvoj Republike Hrvatske od osnutka početkom devedesetih pa do danas podijelio u dva razdoblja: "povijesnog romantizma" i "političkog realizma".

- Danas Hrvatska pripada u EU zbog svojih zasluga i dostignuća a ne samo zbog povijesnih zasluga na koje se pozivala, istaknuo je Mesić. Hrvatski predsjednik iznio je mišljenje da proces europskog ujedinjenja ne može biti okončan bez primitka ne samo Hrvatske nego i svih zemalja cijele regije.

Mesić je istaknuo da je Hrvatska svjesna da Europa nije savršena te je naveo poteškoće oko ratificiranja europskog ustava te sve prisutniju pojavu odumiranja socijalne države.

- Sustav je tu zbog građana a ne obratno, rekao je hrvatski
predsjednik.

Na početku EU Foruma predsjednik Zaklade Konrad Adenauer, bliske stranci Kršćansko demokratska unija (CDU) Berndhard Vogel i bivši premijer saveznih pokrajina Thueringen i Rheinland - Pfalz, pozdravio je hrvatskog predsjednika kao predsjednika jedne zemlje koja već
pripada EU-u.

- Čast mi vas je pozdraviti kao predsjednika 28. članice Europske unije, rekao je Vogel. On je hrvatskog predsjednika uvažio kao "neumornog reformatora" te posebice istakao njegovu ulogu u prevladavanju tereta novije prošlosti.

Ministar za europske odnose savezne zemlje Sjeverna Rajna Vestfalija Michael Breuer izrazio je podršku Hrvatskoj na putu u Europsku uniju te je prenio želje svog kabineta da do punopravnog članstva dođe čim Hrvatska za to ispuni uvjete.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Elmar Brok (CDU) istaknuo je da Hrvatska, zbog ograničenja iz ugovora iz Nice trenutno formalno ne može postati punopravna članica. No Brok je istodobno iskazao uvjerenje da će se završetak pregovora s Hrvatskom izvrsno poklopiti s namjerama Njemačke da do 2009. provede ratifikaciju Europskog ustava što će i formalno otvoriti put Hrvatskoj
ka punopravnom članstvu.

Brok je istako i važnost Hrvatske u procesu stabilizacije regije
zapadnog Balkana.

- Mi smo Hrvatskoj zahvalni zbog suptilne politike naspram Srbije, rekao je Brok obraćajući se EU forumu.

Sudjelovanjem na forumu zaklade Konrad Adenauer hrvatski predsjednik započeo je posjet saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna - Vestfalija koji će trajati do četvrtka i u sklopu kojeg će biti obavljen niz susreta s najvišim predstavnicima političkog i gospodarskog života najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene