Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić naglasio je danas, u prigodi predstavljanja čelništva OS RH po novom ustroju, kako je Hrvatska vojska spremna odgovoriti svim izazovima koji ju očekuju u ostvarenju strateških ciljeva, ulaska u NATO savez i Europsku uniju (EU).


U Predsjednikovu uredu danas je održan prijam i promocija čelništva OS po novom ustroju u nazočnosti cijelog državnog vrha, predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića i predsjednika Hrvatske Vlade Ive Sanadera i drugih visokih dužnosnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić razriješio Lucića, privremeni načelnik Slavko Barić Slika nije dostupna 'Biskup Jezerinac ne podliježe Zakonu o službi u oružanim snagama'

Predsjednik Mesić istaknuo je u svom govoru kako Hrvatska vojska do danas puno puno napravila, od obrane zemlje pa do edukacije i preustroja kojim je transformirana u "modernu vojsku spremnu odgovoriti svakom izazovu".

"Nemamo još toliko opreme i naoružanja koje bi bilo najmodernije, ali prema mogućnostima Hrvatska će ispuniti prema vojsci i taj zadatak", naglasio je Mesić i dodao da će se voditi računa "i o plaćama jer se dugo nisu mijenjale".

"Sve ovisi o moći naše zemlje", rekao je Mesić dodajući da će tome pomoći i to što su "nas prepoznali u NATO savezu".

Pozivnica Hrvatskoj potvrda je da Hrvatska spada u "zonu sigurnosti, da je pod kišobranom", ponovio je Mesić ističući da će ulazak u NATO omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta, a time i stvaranje novih vrijednosti.

Naglasio je pritom kako je i na čelnim ljudima zemlje da stvore "takvu regulativu koja će motivirati proizvodnju i izvoz".

"Vi ste učili svoje, država mora učiniti svoje. Očekujem od vas da ćete na svojim novim mjestima zadovoljiti kao što ste i do sada i želim vam mnogo uspjeha", poručio je predsjednik Mesić novoimenovanim časnicima.

Ministar obrane Branko Vukelić, zahvalio je u ime Glavnog stožera i MORH-a i istaknuo kako su ta imenovanja svojevrsno priznanje za transformaciju koju su tijekom godina napravile OS RH.

Imenovanja su "veliki korak i pretpostavka za uspješno obavljanje svih zadaća koje MORH i GS OS očekuju u narednim godinama", kako bi Hrvatska ispunila sve uvjete potrebne za članstvo u NATO-u, istaknuo je Vukelić.

"I MORH i Glavni stožer spremni su u potpunoj koordinaciji i zajedništvu ispuniti sve zadaće koje se pred njih postave", naglasio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Josip Lucić u svom je govoru zahvalio na iskazanom povjerenju i podsjetio na sve ono što je u proteklom razdoblju učinjeno u reformi OS - smanjenje broja vojnika, napuštanje suvišnih vojnih objekata, unapređivanje sustava obuke, otpis zastarjelih oružanih sustava i modernizacija "sukladno novim zahtjevima i ciljevima", te uključivanje u mirovne misije.

Novoimenovani časnici će, sukladno zakonima i ovlastima, uložiti maksimalni napor kako bi se "provele političke smjernice i kretalo se prema zacrtanim strateškim ciljevima - članstvu u NATO i EU", poručio je načelnik GS OS Lucić.