Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nije nego...

Odgovor 'Iustitiji': 22. lipnja je dan kad je počeo otpor okupaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je upitan za komentar dijela izjave Komisije Hrvatske biskupske konferencije 'Iustitia et pax' koju je potpisao predsjednik Komisije mons. Vlado Košić, u kojoj se osporava 22. lipnja 1941. kao početak otpora fašističkoj okupaciji, danas izjavio da je toga dana u Hrvatskoj započeo otpor njemačkoj i talijanskoj okupaciji te da je taj otpor nešto čime se treba ponositi.

U izjavi Komisije 'Iustitia et pax' kaže se da bi 'hrvatski antitotalitarizam' trebalo obilježavati na dan kad su se istarski Hrvati oduprli talijanskom fašizmu jer je 22. lipnja dan kad su komunisti na poziv Staljina i Kominterne ustali u obranu SSSR-a. Mesić je rekao da biskup Košić ima pravo na svoje mišljenje, ali da je 22. lipnja 'dan kad su se hrvatski rodoljubi uključili u obranu svoje domovine i branili je od okupatora'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'To je politički potez' Mesić protiv molitve za Gotovinu Slika nije dostupna Jubilarna 65. obljetnica 'Pobjeda nad fašizmom najviši civilizacijski doseg čovječanstva'

'Jedino ako biskup Košić misli da dolazak talijanskih i njemačkih trupa u Hrvatsku nije okupacija. Možda se u tome ne slažemo. Ja smatram da je to bila brutalna okupacija i da se protiv te okupacije koja je dovela fašizam u Hrvatsku sa svim posljedicama, trebalo boriti. Treba uvijek naglasiti - to je nešto što je osvjetlalo obraz Hrvatskoj i biskupu Košiću', rekao je Mesić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene