Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić o novom slučaju Blaškić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi dokumenti vezani uz slučaj Blaškić poslani u Haag su autentični, izjavio je predsjednik RH Stjepan Mesić.

Mesić je to izjavio nakon svečane sjednice zagrebačke Županijske skupštine, kad su ga novinari zamolili da komentira tvrdnje glavne haške tužiteljice Carle Del Ponte, da joj je u slučaju Blaškić dostavljeno krivotvoreno izjvešće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lekcija iz povijesti Mesić: 'Koji je to antifašizam što ga Karamarko brani od mrtvoga Tita?' Slika nije dostupna 'Dani balkanske ljubavi' Bandić: 'Antifašizam znači biti slobodan i biti čovjek'

- Koliko ja znam, uvijek su bili poslani dokumenti koji su bili
dostupni Vladi i ne znam za ništa drugo. Je li poslana ova ili ona verzija, ovisi o tome je li bilo više verzija, rekao je Mesić,
dodajući da je sve što je poslano, bilo autentično.

Haški sud prošloga je tjedna skinuo oznaku tajnosti s godinu dana starog zahtjeva Tužiteljstva za reviziju pravomoćne presude Blaškiću, kojom mu je 09. srpnja 2004. prvostupanjska 45-godišnja kazna smanjena na devet godina zatvora.

Prvi zahtjev za reviziju pravomoćne presude ICTY-a, temelji se među ostalim na "novim dokazima" o kojima trebaju svjedočiti tri zaštićena svjedoka i vještak Tužiteljstva za dokumente iz hrvatskih arhiva Willam Tomljanovich.

U pisanoj izjavi Tomljanovichaa, priloženoj zahtjevu, sugerira se kako je bivši potpredsjednik hrvatske Vlade Goran Granić u studenom 2000., tužiteljstvu ICTY-a dostavio izvješće
MUP-a RH o zločinu u Ahmićima reducirano na 20 stranica i bez bitnih elemenata, dok je originalni dokument koji je Tomljanovich kasnije pronašao u arhivima sadržavao 40 stranica. 

Tužiteljstvo smatra kako je manipulacija tim i drugim dokumentima bitno utjecala na donošenje drugostupanjske presude, temeljem čega traži njezinu reviziju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene