Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, komentirajući danas na traženje novinara mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora, rekao je kako Hrvatskoj to sada nije potrebno jer Vlada ima solidnu većinu.


Također je istaknuo kako ne vidi kako bi predsjednik HSP-a Anto Đapić, koji poziva na raspisivanje prijevremenih izbora, u tome profitirao.

Vezani članci Povijest Jasenovca - 4 Jasenovac je bio najveći logor ustaškog režim na teritoriju NDH: ''To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti'' Hrvoje Klasić Povjesničar o jezivim zvjerstvima i revizionizmu: "Kakvo je to biračko tijelo kojem bi se zamjerili zabranom ustaškog pozdrava Za dom spremni?"

Predsjednik je danas na proslavi 200. obljetnice Židovske zajednice u Zagrebu, odgovarajući na novinarski upit, rekao kako Muzej u Jasenovcu nije kao svi drugi muzeji, a ni kao muzeji holokausta koji su izvan mjesta gdje su zločini počinjeni.

'Ovdje se radi o muzeju, ali i o stratištu gdje su ljudi pogubljeni, i to treba biti osmišljeno', rekao je predsjednik Mesić, dodajući kako će o novom postavu Muzeja u Jasenovcu moći nešto reći tek kad ga vidi.

Na upit o štrajku prosvjetara, odgovorio je da je štrajk legitimno pravo za izražavanje mišljenja i zahtjeva te da je zakonom dopušten. 

'U konkretnom slučaju njime je ubrzano pronalaženje zajedničkog rješenja i mislim da je bilo dobro', istaknuo je predsjednik Mesić.

Na pitanje o njegovoj kandidaturi za Državnika godine, priznanje koje dodjeljuje bruxelleski tjednik 'European Voice', zato što je 'bio spreman suprotstaviti se javnom mnijenju i predati bjegunca generala Antu Gotovinu međunarodnoj pravdi', Mesić je odgovorio kako misli da je to 'presudno objašnjenje' jer je 'uvijek nastojao tako donositi odluke da bude u pravu kada ih donosi, ali i za 10 i za 100 godina'.

'Donosio sam odluke koje se možda nekome nisu svidjele kada sam ih donosio, ali se pokazalo da sve oduke koje sam donosio imaju mjesto i da sam se s njima potvrdio', ocijenio je predsjednik Mesić u izjavi novinarima.