Predsjednik Republike Stjepan Mesić obilježio je danas zalijevanjem trsja u zelinskim vinogradima blagdan Sv. Vinka, u narodu poznatiji kao Vincekovo, te je tom prigodom posjetio obiteljsko gospodarstvo Jarec-Kure u Biškupcu Zelinskom.


Prema starim narodnim običajima, na Vincekovo se u vinogradima radi prvi put u godini. Prema običaju, vlasnik obreže trsje i zalije ga starim vinom, a na nj objesi kobasice i slaninu kako bi vinograd što bolje rodio. Nakon toga se pleše starinski ples rajtek.
Predsjednik Mesić zalio je trsje, obrezao ga je domaćin Stjepan Jarec, a kobasice je stavio zelinski gradonačelnik Vlado Žigrović. Rajtek su odsvirali i otplesali članovi Hrvatskoga pjevačkog društva iz Zeline. Mesić je zahvalio domaćinima i zaželio vinogradarima i podrumarima da dobiju što bolje vino 'bez kemije'.
Svim vinogradarima to isto zaželio je zelinski gradonačelnik Žigrović, podsjetivši na staru uzrečicu da je 'vino draga kapljica s kojom treba znati postupati'. Domaćin Stjepan Jarec rekao je da se vinogradarstvom bavio i njegov djed, a prve nagrade za kvalitetu vina njegova obitelj dobila je još pedesetih godina prošloga stoljeća.

Vezani članci Mjerenje temperature u vinogradu - Ilustracija - 3 Ova je postaja jedinstvena u Hrvatskoj: "Prije 20 godina ovdje sam imao metar snijega, a sad cijelu zimu mogu dolaziti u japankama" Đakovački božićni običaji - 4 Muškarci ženama dolaze prije svitanja, odlaze s rakijom i kobasicama: "Čestitam vam Badnjak, Adama i Evu"

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju