Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veselo, veselo...

VIDEO: Mesić zalio trsje, a kobasice stavio gradonačelnik Zeline!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić obilježio je danas zalijevanjem trsja u zelinskim vinogradima blagdan Sv. Vinka, u narodu poznatiji kao Vincekovo, te je tom prigodom posjetio obiteljsko gospodarstvo Jarec-Kure u Biškupcu Zelinskom.

Prema starim narodnim običajima, na Vincekovo se u vinogradima radi prvi put u godini. Prema običaju, vlasnik obreže trsje i zalije ga starim vinom, a na nj objesi kobasice i slaninu kako bi vinograd što bolje rodio. Nakon toga se pleše starinski ples rajtek.
Predsjednik Mesić zalio je trsje, obrezao ga je domaćin Stjepan Jarec, a kobasice je stavio zelinski gradonačelnik Vlado Žigrović. Rajtek su odsvirali i otplesali članovi Hrvatskoga pjevačkog društva iz Zeline. Mesić je zahvalio domaćinima i zaželio vinogradarima i podrumarima da dobiju što bolje vino 'bez kemije'.
Svim vinogradarima to isto zaželio je zelinski gradonačelnik Žigrović, podsjetivši na staru uzrečicu da je 'vino draga kapljica s kojom treba znati postupati'. Domaćin Stjepan Jarec rekao je da se vinogradarstvom bavio i njegov djed, a prve nagrade za kvalitetu vina njegova obitelj dobila je još pedesetih godina prošloga stoljeća.

Pročitajte i ovo Požar u Francuskoj uništeno 16 kuća VIDEO Dramatične scene: Vatra guta najpoznatiju vinsku regiju na svijetu Beba ostavljena u vinogradu - 1 POKRENUTA ISTRAGA Šok na granici: Hrvatica rodila i bebu ostavila u vinogradu. "Brojni su okidači za ovakav čin"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene