Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Na suđenju generalima neće biti presude o zločinačkom pothvatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je, odgovarajući na upit novinara što očekuje od haškog suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, da je siguran kako neće biti donesena presuda o zločinačkom pothvatu.

"Očekujem da će sud ... utvrditi činjenično stanje i na temelju toga donijeti presudu kojom sigurno neće biti izrečena ona ocjena da se radi o zločinačkom pothvatu", rekao je predsjednik Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna VIDEO: 10 tisuća ljudi uzvikivalo 'izdaja, izdaja' Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

Zamoljen da prokomentira ocjenu predsjednika Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimira Šeparovića da je za tešku optužnicu u kojoj se govori o udruženom zločinačkom pothvatu dijelom kriv i sam Mesić svojim svjedočenjem, hrvatski predsjednik je rekao kako je "najlakše tražiti krivca na drugoj strani".

"Naime, ako bih ja bio kriv, ne znam zbog čega, jer ja uvijek govorim istinu ... onda je istina kriva, a ne ja", rekao je Mesić novinarima na Međunarodnom znanstvenom skupu "Inozemni dug Hrvatske" u Zagrebu.

Govoreći o razrješenju problema ZERP-a i odluci Hrvatskoga sabora da se ne primjenjuje za zemlje EU-a, Mesić je ocijenio da se u obzir trebalo uzeti "realitete koji postoje" i ranije reagirati.

"Realnost je da možemo očekivati ulazak u EU negdje 2010. Realnost je da provodimo pregovore i se oni dobro odvijaju. Realnost je da smo imali mali zaostatak u pregovorima, a realnost je i da je na taj zaostatak utjecao i ZERP. Ako sve to uzmemo u obzir, da ćemo za dvije godine imati standarde koji vrijede u svim zemljama EU-a, onda je, čini mi se, trebalo malo ranije reagirati ovako kao što je to sada učinjeno. Možda bi još ubrzali naše pregovore i vjerojatno bismo bili vjerodostojniji", ocijenio je Mesić.

Hrvatski predsjednik pritom je naglasio da se ulazak u EU može ubrzati provedu li se reforme pravosuđa, javne uprave i javne nabave, "jer ne možemo očekivati da netko drugi za nas bilo što riješi".

"Ukoliko riješimo javne nabave riješili smo 90 posto korupcije. Ako to napravimo možemo ubrzati naš ulazak u EU", istaknuo je Mesić.

Uoči summita NATO-a u Bukureštu na kojem se očekuje službena pozivnica za Hrvatsku i najavljenog dolaska američkog predsjednika Georgea W. Busha, Mesić je istaknuo kako je to "dokaz da smo bili u pravu kada smo se kandidirali za ulazak u NATO savez".

Istaknuo je kako Hrvatska čim uđe u NATO može "očekivati i proizvodnju iz vojnog sektora", te daleko više tehnologije i kapitala "jer smo zona sigurnosti i imamo kišobran NATO saveza".

"A pošto će poslije Bukurešta predsjednik Bush doći u Hrvatsku, on samo ohrabruje Hrvatsku u njezinim nastojanjima da ostvari sve strateške ciljeve. Jedan je NATO, a drugi je EU", izjavio je Mesić novinarima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene