Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: MVPEI zapošljava podobne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je kako razmišlja o mogućnosti da sazove sjednicu hrvatske Vlade na temu gospodarstva, ovisno o tome kako će se hrvatsko gospodarstvo razvijati u iduća dva-tri mjeseca, a Vladu, kako je rekao, drži odgovornom za situaciju u kojoj je uvoz dvostruko veći od izvoza.

Mesić je rekao kako prema Ustavu može sazvati sjednicu Vlade, te da razmišlja o takvoj mogućnosti, a moguće je da sazove sjednicu i prije godišnjih odmora.

Pročitajte i ovo Umjetničke izvedbe hrvatskih političara (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Svega smo se nagledali Umjetničke izvedbe naših vodećih: Jesu li bolji plesači, pjevači ili političari? Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave (Foto: Dnevnik.hr) SLUČAJ RAVNATELJ Povjerenik HDZ-a za Liku tvrdi da u njegovoj stranci nema klijentelizma: "Usudio bih se reći da su tu priču stvorili mediji"

Rekao je kako Vlada mora izvući pouke iz onoga što se događa u hrvatskom gospodarstvu, budući da je izvoz trenutačno najniži od osnutka države.

"Hrvatska je izrazito uvozna zemlja i mora postati izrazito izvozna i mi apeliramo za to i želimo da to čuje Vlada i oni koji kreiraju hrvatsku gospodarsku, posebice izvoznu politiku", rekao je govoreći o razlozima zbog kojih je organizirao gospodarski skup u svome uredu.

Vlada mora izvući pouke i ići novim modelom koji će omogućiti veću proizvodnju, izvoz i više radnih mjesta, naglasio je. Smatra da se ne treba bojati devalvacije kune, već statusa quo u sadašnjoj gospodarskoj situaciji.

Najavio je da će i dalje organizirati na Pantovčaku gospodarske skupove, a na idućem će biti teoretičari, profesori s fakulteta i stručnjaci s instituta. Mesić očekuje da dođe i netko kompetentan iz Vlade.

Govoreći o povećanju cijena energenata, Mesić je rekao kako je benzin u Hrvatskoj skuplji nego u pojedinim zemljama regije, jer su veći državni nameti koji se dodaju na osnovnu cijenu te se zauzeo za analizu kojom bi se utvrdilo koji su nameti državi nužni, poput izdvajanja za gradnju autocesta, a koji ne.

"Vlada mora povesti o tome računa i smanjiti cijenu države", izjavio je i upozorio kako Hrvatska ima prevelik broj diplomata. Posebno je izdvojio VII. upravu MVPEI-a.

To bi trebala biti služba koja fizički osigurava naša diplomatska predstavništva, a događa se da zapošljava podobne ljude koje se onda plasira u diplomaciju, rekao je.

"Oni se ne zaustavljaju u VII. upravi, već im je ona ulaz, a onda se odmah premještaju", rekao je predsjednik države i pozvao medije da istraže "tko su ti koji ulaze tako u diplomaciju".

Suglasan je da saborski zastupnici ne bi trebali imati povlaštene mirovine, a u pogledu odgode državne mature, rekao je kako smatra da ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, budući da je za taj projekt već utrošeno oko 24 milijuna kuna, u svakom slučaju ne može biti do kraja amnestiran.

"To je 24 milijuna kuna državnog novca i porezni obveznici mogu pitati pa kako se to troši naš novac", istaknuo je Predsjednik.

Komentirajući špekulacije da će se nakon završetka predsjedničkog mandata angažirati i okupiti stranke ljevice i centra, rekao je kako nije siguran da će se priključiti bilo kojoj stranci, ali je teško, kako je dodao, očekivati da će biti izvan politike.

U pogledu slučaja Pukanić, ponovio je kako se nije svrstao niti na jednu stranu. "Nisam se svrstao, već tražim da se utvrdi pitanje atentata na Ivu Pukanića i hospitalizacije njegove supruge", rekao je Mesić i dodao da treba istražiti i utvrditi gdje je bilo pogrješaka, a institucije se u oba slučaja trebaju držati pravila i zakona.

Zamoljen da prokomentira polemike o Jasenovcu i Bleiburgu, Mesić je rekao kako ne želi polemizirati s "Glasom koncila", te je dodao kako ne smatra da ga preko tih tekstova napada Katolička crkva.

Kazao je kako je u Drugom svjetskom ratu bilo svećenika koji su surađivali s NDH do samoga kraja, kao i onih koji su počeli pa odustali, jer su shvatili da je NDH bila zločin u ideji i zločin u realizaciji.

Ponovio je kako će doći u Bleiburg ili na Tezno (kod Maribora) kad se istraže žrtve Križnog puta i utvrde točne brojke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene