Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znao sam da će rat u Sloveniji biti kratak, u Hrvatskoj krvav, a u Bosni i Hercegovini brutalan i to što ga nisam uspio zaustaviti moj je najveći poraz, odgovorio je predsjednik Republike Stjepan Mesić u srijedu na novinarsko pitanje.


Kao visoki pokrovitelj Prvog medijskog foruma jugoistočne Europe, Mesić je nakon održanog govora u Hrvatskom novinarskom domu dao petminutni intervju predsjednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadeždi Gaće i grčkome novinaru iz Atene Jorgosu Papadakisu.

Vezani članci Slika nije dostupna Uhitili mladića koji je pregazio policajca Slika nije dostupna Jasen Mesić : 'Kvart me naučio da ne budem ni papak ni bahat!'

Svojim najvećim porazom smatram to što unatoč uloženim naporima nisam uspio zaustaviti rat koji se pripremao na području bivše Jugoslavije, odgovorio je Mesić na pitanje da ocijeni što smatra najvećim porazom, a što najvećim uspjehom svoje političke karijere.

Znao sam da će u rat u Sloveniji biti "kratak", u Hrvatskoj "krvav", u Bosni i Hercegovini "brutalan", rekao je današnji predsjednik Hrvatske koji je 1991. godine bio posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ.

Kazao je kako je već tada ondašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je nametnuo ratove, upozorio da će se sve zaustaviti u Srbiji koja će biti svedena na područje "Beogradskog pašaluka" (naziv za upravnu jedinicu Otomanskog Carstva u kojoj je izbio Prvi srpski ustanak).

Najvećom političkom srećom Mesić ocjenjuje to što je Hrvatska našla svoj put i "opredijelila se za Europu".

"Ja sam siguran da je Hrvatska mogla učiniti više, no tu smo gdje smo", odgovorio je Mesić grčkome novinaru na pitanje drži li da je Hrvatska danas na primjerenom stupnju razvoja i zamjera li što su neke manje razvijene zemlje danas u Europskoj uniji dok ona nije.

Hrvatski je razvoj zaustavio njoj nametnuti rat i pretvorba
vlasništva koju su netransparentno u to vrijeme provodili
neprofesionalni, ali politički podobni ljudi, rekao je Mesić i
podsjetio na tadašnju manjkavu demokraciju Hrvatske.