Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Legitimno je tražiti prijevremne izbore, ali je pitanje je li to sada moguće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je legitimno pravo parlamentarnih stranaka da traže raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Ipak Mesić je istaknuo kako nije siguran da je to sada moguće s obzirom na odnose snaga u parlamentu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lekcija iz povijesti Mesić: 'Koji je to antifašizam što ga Karamarko brani od mrtvoga Tita?' Slika nije dostupna Dačić traži predsjedničke izbore Zaoštrava se kampanja u Srbiji: 'Neću voditi narod da bije glavom o zid'

Predsjednik je to rekao zamoljen da komentira zahtjev predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, nakon ubojstva Ivane Hodak, da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori jer 'kriza u zemlji potkopava temelje sigurnosti i ustavnog poretka'.

>> SDP traži raspisivanje parlamentarnih izbora

'To je njihovo legitimno pravo', rekao je Mesić novinarima.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o mogućnosti raspisivanja prijevremenih izbora, predsjednik Mesić je odgovorio kako nije siguran da je to sada moguće s obzirom na odnose snaga u parlamentu i današnji trenutak u Hrvatskoj.

'Sarkozy i Medvedev otvorili su novu stranicu u povijesti'

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ruski Dimitrij Medvedev otvorili su novu stranicu u povijesti, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić govore kojima su dvojica njegovih kolega završila trodnevni skup o svjetskoj politici.

Prva konferencija o svjetskoj politici, održana u francuskom gradu na Ženevskom jezeru u organizaciji Francuskog instituta za međunarodne odnose zaključena je u srijedu pozivima Sarkozyia i Medvedeva za reformom svjetskih organizacija i izgradnjom multipolarnog svijeta.

"Danas su Sarkozy i Medvedev otvorili novu stranicu u povijesti" rekao je Mesić u kratkom osvrtu na skup u Evianu.

To je sigurno novost kada se šalju povijesne poruke za otvaranje suradnje na ekonomskom planu, na vojnom planu, te otvaranje novih inicijativa na političkom planu između Rusije i ostatka Europe, rekao je Mesić i istaknuo kako njihova spremnost na suradnju može pomoći prevladavanju kriza, financijske, energetske, krize hrane.

"Sve to daje nadu da će stvari krenuti na bolje" rekao je Mesić koji je time završio svoje sudjelovanje na konferenciji u Evianu.

Američki mirovni posrednik, svećenik Jesse Jackson je u razgovoru s hrvatskim predsjednikom ocijenio da su francuski i ruski predsjednik iskazali veliku bliskost stajališta. "Stječe se dojam kako su Sarkozy i Medvedev bliži jedan drugom nego li američkom predsjedniku", istaknuo je Jackson.

Hrvatski predsjednik bio je domaćin radnog ručka na kojem je sudjelovao i Jesse Jackson.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene