Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik pojačao djelovanje

'Mesić je aktivniji jer zna da se urušava HDZ-ov sustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred sam kraj svojeg mandata glasnije upozorava na nepravilnosti.

Izražajnije djelovanje predsjednika Mesića, njegovo upozoravanje na neispravnosti i pokušavanje korigiranja istih, nimalo ne čudi Davora Gjenera, političkog analitičara. 'Takvo ponašanje nije ni najmanje neobično, Mesiću je ovo zadnji politički mandat i on još za njegova trajanja mora zauzeti svoje mjesto u povijesti' kaže Gjenero za Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Pojašnjava kako je prvi mandat predsjednika Mesića bio izuzetno uspješan dok u drugom mandatu nije imao jasnih naglasaka na pojedine uspjehe i ostvarene vrijednosti kao što je to bio slučaj u prvom. 'Zbog toga je Mesić odlučio pojačano djelovati na samom kraju drugog mandata i orijentirao se na ključni hrvatski problem. To je korupcija', tvrdi Gjenero te dodaje da će vrijeme pokazati je li Mesić uspio u svojem naumu. Dodaje kako se Mesić ponaša drugačije jer je potpuno rasterećen odnosno nakon predsjedničkog mandata nema potrebe za političkim kalkulacijama. 

'Predsjednik Mesić okrenut će se građanskom djelovanju jer nakon predsjedničkog mandata on ne može preuzeti više ni jednu političku funkciju. 'On može djelovati na međunarodnoj sceni, no mislim da Stjepan Mesić nema takve ambicije ni potrebno obrazovanje. On može djelovati kao stup javnosti, ulazak u političku arenu za njega nije izvediv', kaže Gjenero. Dodaje kako predsjednik Mesić želi da ga se pamti kao prvog predsjednika Republike Hrvatske koji je otvorio opći problem korupcije hrvatskog društva i za njega ponudio rješenje.

'Svjesan je urušavanja HDZ-ovih struktura'

Da je predsjednik Mesić bio aktivan i ranije misli Ivica Pančić, SDP-ov saborski zastupnik. 'Možda izgleda da se sada radi o pojačanoj aktivnosti Mesića zbog nepostojanja drugih političkih figura, a možda Mesić svjesno želi zauzeti njihov položaj', kaže Pančić naglašavajući kako tu prvenstveno misli na Sanadera. Pančić dodaje kako je Mesić svjestan da se HDZ-ova struktura urušava te da to urušavanje može biti itekako opasno za Hrvatsku, ukoliko ono ne bude omeđeno djelovanjem drugih institucija.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako Mesić želi da ga se pamti kao predsjednika koji se obračunao s korupcijom Na upit radi li Mesić pojačanim djelovanjem sebi mjesto na koje će doći nakon mandata, Pančić kaže kako ni to nije isključeno. Oporbeni zastupnik zaključuje kako će se predsjedavanje Mesića pamtiti kao pozitivno i s prodemokratskim nazivnikom. 'U zadnja dva ili tri mjeseca teško da se puno toga može napraviti. Premalo je to vremena da bi se promijenilo ili pokvarilo već formirano mišljenje', zaključuje Pančić.

Mesićeva popularnost temeljila se na kritikama

Andrija Hebrang, HDZ-ov predsjednički kandidat kaže kako se Mesićevi prvi i drugi mandat temeljio na kritikama te da je tek sada počeo davati i prijedloge rješenja. 'Mesić 10 godina popularnost stječe na kritikama vladajuće stranke. Kritiziranje i jest dio predsjednikovog posla, ali ja nisam za kritiku bez prijedloga rješenja. To je Mesić tek sada počeo davati', kaže Hebrang. Dodaje kako Mesić to radi kako bi si osigurao pozitivne poene koji će mu trebati kada ode u mirovinu. 'On si je osigurao pet milijuna kuna novca u proračuna kojeg će moći koristiti za svoje daljnje aktivnosti kada bude u mirovini. Jasno je da se sada dodatno zalaže kako u mirovini ne bi pao u zaborav', kaže Hebrang.

>> Mesić traži istragu stipendije Sanaderove kćeri?

Dodaje kako je Mesić itekako zakasnio s prijedlozima rješenja nekih gorućih problema. 'On se za vrijeme afere s Podravkom sjetio da bi javnim poduzećima trebali upravljati stručnjaci koji su na to mjesto došli putem javnog natječaja, a ne političari. Da se toga sjetio prije 10 godina, a ne prije dva dana i da je stručnjake zaposlio u INI, a ne svoje političare, ne bi došlo do nekih stvari. Predsjednik Mesić nažalost je zakasnio 10 godina', zaključio je Hebrang.

Stoje li skriveni interesi iza pojačanog Mesićevog angažmana?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene