Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podržat će deblokadu Kube

Mesić iznenađen jer su ga nazvali 'drugi Tito'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić je hrvatskim novinarima u New Yorku gdje prisustvuje Općoj skupštini UN-a rekao kako je čitav posjet Kubi bio jako dobar.

'Kod njih puno toga treba, a mi puno toga možemo dati. I upravo kad je takva uzajamna ovisnost,može se napraviti jako puno. Što se njih tiče, oni su uložili ogromna sredstva u obrazovanje, u zdravstvo, to može biti primjer ne samo za nas, nego i za mnoge druge, međutim nemaju dovoljno izgrađenih cesta, tu možemo surađivati, također i u telekomunikacijama, tu možemo puno učiniti,' rekao je predsjednik Mesić.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Novinari su pitali Mesića je li Gadaffi još uvijek ljut na njega zbog veleposlanika Nevena Jurice i da se zbog toga neće susresti ovdje u New Yorku? 'Pa ja ne znam da li se on još
uvijek ljuti, ja sam njemu dva pisma napisao i objasnio o čemu se radi i rekao sam mu da se to više neće dogoditi. Na sjednici kada je raspravljao libijski ambasador, digli su se neki predstavnici nekih zemalja i izašli van, a izašao
je i Neven Jurica. I to nije bilo u redu jer je Libija nas podržavala kod izbora u Vijeće sigurnosti. I Gadafi je meni objasnio – vi ne morate zauzimati naše stavove, vi možete imati dijametralno suprotne stavove, ali nemojte napuštati sjednicu jer mi smo za vas glasali, pa makar toliko možete biti kolegijalni. Ja sam mu objasnio da je to bio jedan trenutak, da se naš ambasador nije snašao i da se to više neće dogoditi, ali očito da je to ostavilo jednu sjenu u našim odnosima'.

Očekujete li neugodna pitanja od Ban ki Moona o tome što se dogodilo, zašto je Jurica povučen? 'Pa ja ću o tome sigurno razgovarati već sutra s Ban ki moonom jer ne radi se o nikakvom ekscesu koji bi se dogodio u obavljanju funkcije našeg predstavnika. Radi se o tome da je on izvan svog rada u Vijeću sigurnosti napravio nekakve prekršaje koje mu ministarstvo nije moglo tolerirati i on je povučen'.

'Ja sam za to da se nađe izlazna strategija blokade Kube'

Kubanski mediji su se raspisali o tome kako ćete ovdje podržati rezoluciju protiv američkog trgovinskog embarga prema Kubi. Hoćete li to doista učiniti? 'Ja sam rekao više puta da su blokade koje su jednostrano uvođene često puta dobivale učinak koji nije koristio ni onome tko je uveo blokadu niti onome tko je blokiran. Samo režim koji je blokiran on se više učvršćivao. Zato smatram da radi čistoće u međunarodnim odnosima nije dobro uvođenje jednostrane blokade bez obzira o kome se radilo jer prije ili kasnije blokade se skidaju, a onda ostaju posljedice. Zato sam ja
za to da se i tu dođe do izlazne strategije,
to vam je kao ulazak u rat, najlakše je ući, ali strategija izlaska je puno teža'.

Jeste razočarani što niste vidjeli Fidela? 'Ja sam mu kao i prošli put donio pršut i na rastanku mi je Raul rekao da mi se fidel zahvaljuje, da mu je drago što smo mislili na njega'.

Jeste li vi spona između nesvrstanih i Amerike? Proglasili su vas drugom Titom. 'Ne znam zašto su me tako proglasili ali ja sam uvijek bio za to da Hrvatska surađuje ne samo sa zemljama EU gdje nam je mjesto, mi moramo nastaviti tamo gdje su nam tržišta, a ona su tamo gdje smo imali svoje firme, gdje imamo svoje proizvode jer nema zemlje osim možda Australije u kojoj nema naših proizvoda. Recimo Končarevi transformatori koji su i na Kubi i drugdje, a koji trebaju i popravak i rekonstrukciju'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene