Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je ponovio kako treba istražiti sumnje u ratno profiterstvo i vratiti opljačkani novac.


"Govorim o tome od 90-ih godina i od svoje prve izborne kampanje, a već sam u ratu tražio da se postigne transparentnost prikupljanja i trošenja sredstava. Bio sam uvjeravan kako će se bilance napraviti nakon rata, i napravljene su - jedni su se obogatili drugi su poginuli", rekao je predsjednik Mesić.

Vezani članci Adrijana Jurišić: Supruga poginulog biciklista - 9 Lokalni moćnik usmrtio biciklista, vratio se ukloniti dokaze pa pobjegao. Osudili ga na godinu dana, obitelj je shrvana: "To je neoprostivo" Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu

Na pitanje je li slučaj Petrač pripomogao da se sada počne govoriti o ratnom profiterstvu, odgovorio je da je to suđenje možda samo više senzibiliziralo javnost na taj problem.

"Kad govorim o ratnom zločinu onda govorim o suštini. Kako da se to pravno formulira i izvede to je na pravnoj struci i na tragu smo da se to pitanje riješi", rekao je Predsjednik na pitanje je li se s pravnicima konzultirao mogu li se malverzacije s novcem kvalificirati kao ratni zločin.

"Mene ne zanima tko će ići u zatvor, mene zanima da se ovoj zemlji vrate novci koji su opljačkani", rekao je, a na pitanje vjeruje li da će se novci ikada pronaći odgovorio je da se taj novac vidi, da se sada izvlači i da je sad već evidentan.

"Sad se vidi, više nemaju vremena. Znate mafijaši su uvijek bili nesretni jer su imali novac, a nisu ga smjeli prikazati. Naši su to pokazali javno i treba im ga blokirati", zaključio je predsjednik Mesić.