Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Zatlers razgovarali i o napetostima u Zakavkazju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i latvijski predsjednik Valdis Zatlers, koji boravi u službenom posjetu u Hrvatskoj, razgovarali su i o novonastalim napetostima u Zakavkazju te su se suglasili sa zaključcima Europskoga vijeća, poduprijevši predstojeći posjet Gruziji visokih dužnosnika EU-a.

"Završetak hladnog rata veliko je povijesno dostignuće za cijeli svijet i moramo budno i uporno paziti da se ne stvore bilo kakve napetosti koje bi ugrozile posthladnoratovsko stanje", rekao je u četvrtak predsjednik RH Stjepan Mesić u izjavi za novinare nakon sastanka s latvijskim predsjednikom Valdisom Zatlersom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogućnost stavljanja zemlje pod nadzor Mesić: Hrvatskoj ne treba monitoring Europske komisije Slika nije dostupna Kolege glumci o Mesiću sve najbolje Zašto bi netko Mesiću spočitavao frizuru?

Predsjednik Mesić novinarima je rekao kako se posjet latvijskog kolege odvija u trenutku novonastalih napetosti u Zakavkazju, području susjednom i Europskoj uniji i baltičkoj regiji te da su se stoga u razgovoru dotakli i stanja u jugoistočnoj Europi i Kavkazu.

Predsjednici su se, prema Mesićevim riječima, suglasili da stanje u oba područja, iako nije identično, ima zajedničkih obilježja, poput potencijalne opasnosti od ozbiljnijeg zaoštrenja sukoba.

"Hrvatska se zalaže i potiče druge na suradnju na bazi ravnopravnosti, nemiješanja i jačanja svih postulata koji svakoj zemlji posebno, ali i cijelom prostoru, otvara vrata EU", kazao je Mesić.

Hrvatski predsjednik dodao je da se s latvijskim kolegom suglasio sa zaključicima Europskog vijeća od ponedjeljka te da su istaknuli podršku predstojećem posjetu Gruziji predsjedavajućeg Europskog vijeća, predsjednika Europske komisije i visokog povjerenika EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Dvojica predsjednika također su ustvrdila kako bi se svi međunarodni čimbenici i institucije trebali zauzimati za jačanje dijaloga i izgradnju međusobnog povjerenja.

Latvijski predsjednik Valdis Zatlers rekao je kako je interes i Hrvatske i Latvije sigurnost Europe u budućnosti te da su obje zemlje zabrinute zbog onoga što se događa u sukobu Rusije i Gruzije.

"Jako smo zabrinuti zbog promjene u politici Rusije jer ne prihvaćamo uporabu vojne sile u rješavanju bilo kakvog problema", naglasio je u izjavi za novinare latvijski predsjednik, dodajući kako se sad vidi da je stanje u tom području sada lošije nego prije vojnog sukoba i da ga je teže riješiti.

Predsjednik RH Stjepan Mesić naglasio je razliku između položaja Kosova i dvaju separatističkih gruzijskih područja, Južne Osetije i Abhazije podsjetivši kako je Kosovo bilo konstitutivni element nekadašnje jugoslavenske federacije te kako je njegova neovisnost bila jedino logično rješenje nakon što Srbija, kako je kazao, nije imala kapaciteta za uspostavu vlasti ni za nastavak pregovora.

"Sad se događa nešto drugo: dvije autonomije u Gruziji nisu bile konstitutivni dio Sovjetskog Saveza, već Gruzije. Dosljedna politika morala je prihvatiti jednu, ali i drugu realnost. Nažalost, odgovorilo se argumentom sile, a ne silom argumenata", kazao je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene