Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Koehler na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarski odnosi Hrvatske i Njemačke dobri su, iako bi mogli biti i bolji, a Hrvatska je osobito zainteresirana za jačanje njemačkih greenfield ulaganja i industrijsku suradnju koja bi rezultirala zajedničkim projektima, rekao je u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na otvaranju Hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma.

Forum je organiziran u sklopu trodnevnog državnog posjeta Hrvatskoj njemačkog predsjednika Horsta Koehlera, koji je nazočio njegovom otvaranju zajedno s Mesićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Peti ekonomski forum Mesić: Zemlje krizu mogu ublažiti suradnjom Slika nije dostupna Banac: Zadovoljan sam što je predsjednik protiv zabrana

Podsjetivši kako hrvatsko-njemački odnosi, i na gospodarskom i na političkom planu, nisu od jučer i da njihovi korijeni sežu još u doba kad je Hrvatska bila u sklopu bivše države, Mesić je istaknuo kako je Njemačka prva zemlja po broju turista u našoj zemlji, druga po ukupnoj robnoj razmjeni s Hrvatskom i treća po izravnim ulaganjima u nju.

"Drago mi je što je ovaj forum organiziran tijekom prvog službenog posjeta Hrvatskoj jednog njemačkog predsjednika... Hrvatsko-njemački gospodarski odnosi su dobri, ali bi mogli biti bolji, jer postoje prepreke kojih ne bi smjelo biti", kazao je Mesić okupljenim gospodarstvenicima, pozvavši ih da učine sve da te prepreke otklone.

Također je ponovio kako Hrvatska još puno toga treba poduzeti kako bi provela preostale reforme (pravosuđe, javna uprava, borba protiv korupcije", ocijenivši kako "taj posao dobro obavljamo" i izrazivši uvjerenje da "ćemo ga završiti na vrijeme i ući u EU 2010. godine".

Njemački predsjednik Koehler rekao je da Hrvatska mora na putu u EU prijeći još neke prepreke i zaželio joj da ima energije i nacionalni konsenzus za rješavanje pitanja reformi pravosuđa i javne uprave te borbe protiv korupcije, pri čemu će imati veliku potporu Njemačke.

"Vi sami odlučujete o društvenom i gospodarskom napretku kao i brzini ulaska svoje zemlje u EU", rekao je Koehler.

S obzirom na veliki broj njemačkih gospodarstvenika koji su u hrvatsku stigli u njegovoj pratnji, Koehler je istaknuo veliku zainteresiranost njemačkih tvrtki za suradnju s Hrvatskom te dodao kako postoje velike perspektive i potencijali za bilateralnu suradnju.

"Idemo nešto s tim napraviti", jednostavnim je rječnikom gospodarstvenicima poručio njemački predsjednik.

Njemački predsjednik nakon sudjelovanja na otvaranju gospodarskog foruma uputio u Hrvatski sabor, gdje se sastao s predsjednikom Lukom Bebićem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene