Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički rat stranaka

Mesić: I HDZ i HSS treba izbaciti iz Podravke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'I HDZ i HSS treba izbaciti iz Podravke', rekao je danas predsjednik Stjepan Mesić u Novom Marofu komentirajući politički rat tih stranaka oko Podravke.

Pod hitno treba mijenjati zakonsku regulativu kada je u pitanju izbor menadžmenta i članova nadzornih organa u tvrtkama koje su u potpunom ili pretežitom državnom vlasništvu, kako bi se spriječile afere kojih je trenutno u Hrvatskoj jako puno - rekao je Mesić odgovarajući na novinarski upit o posljednjim događajima vezanim uz Podravku. Mesić je istaknuo kako je veliki broj afera upravo sindrom da u tvrtkama u potpunom ili pretežitom državnom vlasništvu postoji problem u menadžmentu odnosno nadzornim tijelima.

Pročitajte i ovo Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police! Parlamentarni izbori 2024. Liste se predaju do petka Novčane kazne prijete strankama koje se ne budu pridržavale ovog pravila

'Nema zemlje koja je imuna na korupciju'

Predsjednik se zalaže da se to pitanje treba riješiti zakonskom regulativom te da se na ta mjesta postavljaju osobe koje će biti vezane uz tvrtku, a ne politiku. Predsjednik nije želio komentirati treba li potpredsjednik vlade Damir Polančec dati ostavku, no zamoljen da komentira ‘rat’ HDZ-a i HSS-a oko Podravke Mesić je odgovorio da i jednu u drugu stranku treba izbaciti iz te tvrtke. Na pitanje je li afera oko Podravke izašla na vidjelo zbog pritiska Europske komisije, da se učinkovitije uđe u borbu protiv korupcije, Mesić je rekao kako se svaka zemlja mora riješiti korupcije, ali isto tako da nema zemlje koja je imuna na korupciju.

Predsjednik Mesić još je jednom komentirao i događaje oko nabavke vojnih kamiona, rekavši da je za njega sve bilo jasno kada je poništen javni natječaj za kupnju vozila, pod izgovorom da Ministarstvo obrane nema novaca, da bi se potom kupili kamioni po većoj cijeni. ‘Za rješavanje tog pitanja nema potrebe sazivati saborske odbore odnosno uplitati politiku. To pitanje trebaju riješiti državne službe odnosno državna revizija, a ako ona zakaže onda službe koje ne smiju zakazati, a to su organi gonjenja, državno odvjetništvo i sudstvo’, rekao je predsjednik Mesić. Komentirajući prijedlog Zakona o utvrđivanju, obilježavanju i održavanju grobišta u kojima se nalaze žrtve komunizma nakon Drugog svjetskog rata, te stvaranje posebnog ureda koji bi se brinuo o tome, Mesić je rekao kako to nije potrebno, jer to znači da državne službe ne funkcioniraju.

'Nema potrebe za osnivanje novih komisija'

Mesić je istaknuo kako nema potrebe za stvaranjem novih komisija poput one Vice Vukojevića koje nisu ništa riješile. Predsjednik je pojasnio da su mnoge žrtve poslije rata bile osobe koje su do 1951. nosile oružje i čekale razvoj situacije između Istoka i Zapada na koju će se stranu priključiti. ‘Te su se osobe zvale križari i oni su ubijali i uništavali nakon rata. Oni su se sukobljavali s članovima OZN-e, milicijom, vojskom, a bilo je poginulih i s jedne i druge strane. Te ljude treba dostojno sahraniti, no, oni nisu bili borci za Hrvatsku’, rekao je Mesić te dodao kako to još uvijek nije jasno nekima iz crkvenih krugova.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić jučer je istaknuo kako je prije dvije godine upozoravao da se menadžment bavi dionicama i kupovanjima, te da se pokazalo da je bilo štete i da zbog nje netko treba odgovarati. 'Moji prsti nisu u nikakvu pekmezu, pa ni u Podravkinu, a zatrebam li pekmez, odem u trgovinu', istaknuo je u jučer Saboru Friščić, dodavši da nikoga ne osuđuje ali i da ne zna je li potpredsjednik Vlade i ministra gospodarstva Damir Polančec imao informacije. Friščić je jučer na izbornoj skupštini križevačkog HSS-a istaknuo i kako na čelu Podravke moraju biti sposobni menadžeri, ne za 'dilanje' dionica, nego stvaranje tržišta. 'Učinit ćemo sve da tvrtka funkcionira stabilno, sačuva radna mjesta i razvoj, a svi oni koji su radili mimo nadležnosti, programa i ovlasti moraju snositi konzekvence. Drugog načina za funkcioniranje nema'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene