Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ustavni sud usvojio žalbu

Od države traži povrat novca: Nije mogla dočekati termin u Hrvatskoj pa na operaciju otišla u Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Melanije Bacinger iz Nedelišća 2014. godine morala je ići na operaciju oba kuka jer boluje od degenerativne bolesti od najranijeg djetinjstva. Kaže kako u Hrvatskoj nije mogla dobiti termin operacije, pa je morala ići u Njemačku. Novac za zahvat prikupila je humanitarnom akcijom. Sad od države traži povrat novca za liječenje.

Ustavni je sud usvojio žalbu i donio odluku u korist Melanije Bacinger iz Nedelišća, pacijentice koja je 2014. operirala oba kuka u Njemačkoj te od države zatražila da joj nadoknadi troškove operacije kukova koja ju je, s oporavkom, koštala oko 49.000 eura, zato što joj u Hrvatskoj nije bilo omogućeno da potrebni zahvat obavi “u medicinski opravdanom roku”, piše Jutarnji.

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Naime, pacijenti imaju pravo tražiti državu da im plati liječnje u nekoj od drugih zemalja EU kad im zahvat koji trebaju nije dostupan jer se uopće ne izvodi ili ne mogu dobiti tretman u “medicinski opravdanom roku”.

Melanija, inače finalistica Miss Universe Hrvatske 2010., boluje od degenerativne bolesti kuka od najranijeg djetinjstva - prvu operaciju imala je već u dobi od dvije godine.

Kako Melanija nije mogla dobiti termin u Hrvatskoj, naručila se za operaciju u Njemačkoj, u Munchenu.

"Mi u Zagrebu nismo mogli dobiti ni okvirni termin operacije. No, već i prije u razgovoru s liječnicima neslužbeno smo s više strana savjetovani da je u Hrvatskoj napravljen relativno mali broj artroskopija kuka, a gotovo ni jedna operacija kakve su trebale Melaniji, sa šivanjem živčanih završetaka. Dobili smo informaciju da je po tom pitanju najstručnija jedna klinika u Münchenu. Kontaktirali smo i tu kliniku, a tamošnji specijalist, kojeg su nam preporučili, radi 450 takvih operacija godišnje" kaže Bacinger.

Operirana je u ožujku 2014. Operacija i opravak koštali su oko 49.000 eura prema predračunu. Toliko novaca Melanija i njezina obitelj nisu imali pa su ga morali prikupiti humanitarnom akcijom. Sad od države traže da im nadoknadi troškove, a novac namjeravaju ponovno uplatiti u humanitarne svrhe.

"Znamo kako je to kad trebaš, a nemaš. Nadam se da ćemo nekome pomoći kao što su drugi pomogli nama" kaže Bacinger.

Melaniju zastupa suprug, odvjetnik Bojan Bacinger, koji je i pisao zahtjeve HZZO-u, te kasnije i Upravnom sudu, no oni su ih odbili. Uporni Bacinger nije odustao te se obratio i Ustavnom sudu koji je slučaj vratio na početak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene