Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni dan borbe protiv droge: U Hrvatskoj registrirano više od 20 000 ovisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunardoni je dan borbe protiv droge. Iako su Hrvati sve svjesniji problema droge i ovisnosti, statistike su i dalje porazne. U Hrvatskoj je registrirano više od 20 tisuća ovisnika.

Od posljedica konzumiranja opojnih droga lani je umrlo 150 ljudi uglavnom mlađih od 28 godina. Brojni roditelji osjećaju se nemoćno.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Konzumacija droge Poražavajući podaci Raste konzumacija droga u Hrvatskoj, a životna dob korisnika sve je niža: Ipak ima i jedna dobra vijest

Posumnja li na svoje dijete svaki roditelj može ga provjeriti. U ljekarnama se prodaju brzi testovi na droge.

- Najvažnije je testirati njihovu mokraću. No oni su manipulatori i mogu koristiti neku drugu mokraću, zato savjetujem oprez.  I ovisnik nikako ne smije znati da ćete ga testirati, pa je najbolje testiranje izvesti ponedjeljkom ujutro nakon vikenda, rekla je Barbara Čanić, iz Udruge roditelja ovisnika.

Gospođa Barbara koja je u obitelji osjetila pakao droge apelira na državu. Jednokratni test na 5 vrsti droga može se kupiti u ljekarnama za 160 kuna. Onaj bolji koji pokriva 10 vrsti droga još je skuplji.

- Roditelji ovisnika su oguljeni kao banane. Sve su dali kako bi platili dilere za dugove svoje djece pa bi bilo dobro da barem ovaj test na 5 droga pokriva država, jer onaj na 10 droga košta 320 kuna. To je svakom roditelju strašna cifra, dodaje Barbara Čanić.

U Vladi za droge zadužena potpredsjednica svima obećaje pomoć.

- Ostaje dalje nužna potreba još veće edukacije mladih, od vrtičke dobi na dalje, rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade.

Toksikolozi upozoravaju na učinak droga. Ponajviše sintetskih a njih se na svjetskom tržištu godišnje pojavi minimalno desetak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene