Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvati su jedna od najdebljih nacija u Europi. Jedemo nekvalitetnu, jeftinu hranu, ne krećemo se dovoljno pa i ne čudi da oko 60 tisuća građana ima više od 150 kilograma.


Otkad je prije godinu dana otkrila zumbu, Adrijana nije propustila gotovo niti jedan trening. Osjeća se puno bolje, a upornošću se riješila deset kilograma. 'Imam mišiće na nekim mjestima gdje nisam ni znala da ih imam, a nisam smanjila nešto specijalno prehranu, ne gladujem. Samo puno plešem', rekla je Adrijana Cvitković iz Osijeka.

Vezani članci Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zabrinjavajuće brojke objavljene u prestižnom časopisu: Hrvati su među najdebljim nacijama Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Višak kilograma ima gotovo 60 posto građana: "Mnogi su pretili bez da imaju zdravstvenih problema, ali to je tempirana bomba"

Rekreirati bi se trebali svi. No, Hrvati su iz godine u godinu sve deblji. 'Po statistici, mi smo peta nacija u Europi i plaćamo danak suvremenom načinu življenja', rekao je dr. Aleksandra Včev, dekan dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku.

>> Sve više djece u Hrvatskoj pretilo

Po debljini, u Europi su ispred nas samo Malta, Grčka, Turska i Engleska. Stoga možda i ne iznenađuje činjenica da je čak 60 posto Zagrepčana debelo. 'A što je još više zabrinjavajuće je da je oko 15% djece u prvim petim i osmim razredima prekomjerno teško ili debelo', rekla je Ana Puljak, voditeljica Centra za promicanje zdravlja.

Stručnjaci upozoravaju: Hrvati se premalo kreću, konzumiraju lošu hranu i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedu 90 posto manje voća i povrća od preporučene količine. 'Kupuju robu koja je niže hranjive vrijednosti, koja je jeftinija, koja je bogata praznim kalorijama, bogata zasićenim mastima, onim lošim masnoćama koje djeluju vrlo loše na naš krvožilni sustav', rekla je Danijela Periš, predsjednica Udruge Vaga iz Osijeka.

Zabrinjava i podatak da više od 60 tisuća Hrvata ima više od 150 kilograma. 'Kao posljedica toga imamo srčane udare i moždane udare kao vodeće uzroke smrti i nakon toga idu maligne bolesti', rekao je dr. Včev. Adrijana je svoj rizik itekako smanjila. Vježbanjem je tako pomogla svom zdravlju, ali i samopouzdanju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju