Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga kuhara Međimurske županije - točnije 30-tak kuhara - pripravilo je oko 1200 litara specifične međimurske juhe i taj će pothvat prijaviti za Guinessovu knjigu rekorda.


Riječ je specijalitetu međimurske kuhinje čiji su sastojci meso z tiblice, vrganji, hajdinska kaša i kiselo vrhnje, a na kajkavskome narječju poznatija je kao pretepena juha.

Vezani članci Zapljena međimurske policije - 3 Mladići bježali policiji: Istrčali iz kuće i u bijegu bacili pušku i sef s novcem, pretraga donijela bogat ulov Policijski očevid, ilustracija U bolnici preminuo mladi motociklist koji se sudario s autom u četvrtak

Meso z tiblice međimurski je specijalitet, a priprema se tako da se u prikladnu porculansku, zemljanu ili drvenu posudu slože sloj pripremljene mljevene slanine, zatim pečeni komadi mesa premazani sokom od pečenja, pa opet red slanine, što sve treba dobro nabiti da između ne ostane zraka i postupak ponavljati dok se ne potroši sva količina mesa i slanine. Posuda se može dopuniti prelijevanjem tekuće, ali ohlađene masti. Tako pripremljeno meso mora se držati na hladnom i tamnom mjestu.
Najveća juha u svijetu skuhana je u nedjelju, a sadržavala je oko 200 kilograma mesa, 50 kilograma hajdinske kaše, stotinu litara kiseloga vrhnja i 50-ak kilograma gljiva.

Međimurski specijalitet kuhari su podijelili posjetiteljima kulturno-zabavne manifestacije "Ljeto u gradu Zrinskih".

Predsjednik međimurske Udruge kuhara Dalibor Kovačić najavio je da će pothvat prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda budući da aktualni rekord iznosi 800 litara juhe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju