Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međimurska juha za Guinessa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga kuhara Međimurske županije - točnije 30-tak kuhara - pripravilo je oko 1200 litara specifične međimurske juhe i taj će pothvat prijaviti za Guinessovu knjigu rekorda.

Riječ je specijalitetu međimurske kuhinje čiji su sastojci meso z tiblice, vrganji, hajdinska kaša i kiselo vrhnje, a na kajkavskome narječju poznatija je kao pretepena juha.

Pročitajte i ovo Spašavanje na vodi Nestali kupač? Policija i HGSS iz rijeke Mure izvukli tijelo muškarca Nema poplave - 1 Ne boje se vode Dok se drugi muče, na sjeveru Hrvatske nema poplava: Evo kako su oni riješili nekad velik problem

Meso z tiblice međimurski je specijalitet, a priprema se tako da se u prikladnu porculansku, zemljanu ili drvenu posudu slože sloj pripremljene mljevene slanine, zatim pečeni komadi mesa premazani sokom od pečenja, pa opet red slanine, što sve treba dobro nabiti da između ne ostane zraka i postupak ponavljati dok se ne potroši sva količina mesa i slanine. Posuda se može dopuniti prelijevanjem tekuće, ali ohlađene masti. Tako pripremljeno meso mora se držati na hladnom i tamnom mjestu.
Najveća juha u svijetu skuhana je u nedjelju, a sadržavala je oko 200 kilograma mesa, 50 kilograma hajdinske kaše, stotinu litara kiseloga vrhnja i 50-ak kilograma gljiva.

Međimurski specijalitet kuhari su podijelili posjetiteljima kulturno-zabavne manifestacije "Ljeto u gradu Zrinskih".

Predsjednik međimurske Udruge kuhara Dalibor Kovačić najavio je da će pothvat prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda budući da aktualni rekord iznosi 800 litara juhe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene