Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krivo protumačen

Medved odgovorio na priopćenje Vrhovnog suda: "Nemam namjeru utjecati na rad suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti"

Tomo Medved
Tomo Medved Foto: DNEVNIK.hr
Vrhovni sud osudio je izjavu potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda kojom je komentirao sudbenu vlast. On im sada uzvraća kako su njegove riječi bile potpuno krivo protumačene.

Potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomo Medved reagirao je na priopćenje Vrhovnog suda vezano za njegov komentar o sudbenoj vlasti.

"Nastavno na priopćenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske u kojem su jučerašnju izjavu potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda ocijenili krajnje neprimjerenom i osudili kao neprimjeren zahtjev izvršne vlasti, ističemo kako je ista u potpunosti pogrešno protumačena jer to ni u kojem slučaju nije bila namjera", stoji u izjavi kabineta ministra.

"U dijelu izjave na koji se u svojem priopćenju osvrću, ističemo kako je ministar Medved iskazao očekivanja sukladno dosadašnjoj praksi Visokog upravnog suda, nemajući namjeru utjecati na rad i postupanje suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti, te izražavamo žaljenje što je zbog izrečenoga došlo do pogrešnog tumačenja izjave", zaključili su.

Vrhovni sud osudio Medvedove izjave o sudbenoj vlasti

Najviši sud je priopćio kako je krajnje neprimjereno da potpredsjednik vlade i ministar javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

''Takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti'', priopćio je sud.

Vrhovni sud ističe da je na taj način povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

Pročitajte i ovo Ustavni sud O INVALIDNINAMA Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a? Nova odluka Ustavnog suda mogla bi pokrenuti lavinu

''Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete'', stoji u priopćenju suda.

Medved se u ponedjeljak referirao na napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

"Navedena odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava. Naime, Ustavni sud ocjenjujući tužbeni zahtjev je vratio Visokom upravnom sudu na ponovno odlučivanje", izjavio je Medved novinarima uoči sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Rekao je kako je potpuno jasno i neprihvatljivo da se isto pravo, odnosno po istoj osnovi koristi u dvije države.

Moguće masovne tužbe bivših pripadnika HVO-a

Medved kaže da je bitno izdvojiti nekoliko datuma - 1996. do 2000. godina reguliranje statusa, 2002. godina, 2006. godina potpisivanje ugovora s Bosnom i Hercegovinom, 2013. godina i danas nastojanje podnošenje tih tužbenih zahtjeva za ostvarivanje invalidnine.

"Mi smo 2017. godine u zakonu jasno propisali, znači osigurali sigurnost primanja za one pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su do tada bili na redovitoj isplati i koji su prošli kompletnu proceduru reguliranja statusa i u BiH i u Hrvatskoj", rekao je.

Stoga, kaže, smatra da Ustavni sud, sagledavajući tužbeni zahtjev i tumačeći članak 139 i 140 Zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata nije sagledao meritum odnosno cjelovitost te očekuje od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvati u BiH Milanović u Čitluku odlikovao postrojbu Gavran HVO-a: "Na vas smo ponosni i zahvalni što ste učinili za slobodu Hrvatske"

Jutarnji list je objavio kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe nekadašnjih pripadnika HVO-a, navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun.

Ističu kako je Ustavni sud prihvatio ustavnu tužbu Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Ustavni sud je, dodaje Jutarnji list, odlukom u slučaju Lamešić širom otvorio vrata prihvaćanju i desetaka ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene