Tomo Medved
Tomo Medved Foto: DNEVNIK.hr

Ministar hrvatskih branitelja kazao je kako imaju saznanja da su formacije srpske vojske po ulasku u Vukovar provodile ekshumaciju primarnih u sekundarne grobnice i istaknuo da kontinuirano traže od Srbije informaciju o tome gdje su posmrtni ostaci onih koje su ekshumirali.


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu da Hrvatska od Srbije kontinuirano traži informacije o posmrtnim ostacima iz Domovinskog rata te poručio da u tom procesu nikada neće odustati.

Vezani članci Nestao Vedran Patarčić Jeste li ga vidjeli? U Zagrebu nestao Vedran Patarčić, njegov otac na društvenim mrežama objavio dirljivu poruku Tomo Medved i Boris Milošević primili Udruženje porodica \"Protiv zaborava\" Medved i Milošević primili Udruženje porodica "Protiv zaborava": Priprema se zakon o civilnim stradalnicima DR-a

"Nastavljamo na tragu naših ranijih nastojanja i tražimo od Srbije informacije koje su nam jako bitne", rekao je Medved uoči užeg kabineta Vlade.

Dodao je da Ministarstvo ima saznanja da su formacije srpske vojske po ulasku u Vukovar provodile ekshumaciju primarnih u sekundarne grobnice i istaknuo da kontinuirano traže od Srbije informaciju o tome gdje su posmrtni ostaci onih koje su ekshumirali.

"Nikada nećemo odustati u tom procesu i to je prioritet u našem radu", istaknuo je Medved.

Ocijenio je da su organizacijski uspostavili vrlo kvalitetan mehanizam - prvi put prošle godine zakonom su propisali, jasno i precizno, nadležnosti svih tijela, stvorili pravni okvir, organizacijski uspostavili izrazito uspješan mehanizam te svakodnevno provode probna iskapanja.

Vezano za racionalizaciju u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Medved je ustvrdio da su "optimalno ustrojeni, u skladu sa svim nadležnostima".

"Dosad smo se i ubuduće ćemo se racionalno ponašati, da s minimalnim brojem ljudi koje imamo budemo što učinkovitiji, kroz organizaciju radnih procesa i jasne nadležnosti", rekao je.

Najavio je da Ministarstvo branitelja najesen nastavlja intenzivno sa svim aktivnostima.

"Imamo nekoliko važnih zakonskih normi, između ostalog Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata, a u određenom segmentu ćemo predložiti izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima kako bismo ubrzali određene procese", istaknuo je.

Predložit će, najavio je, izbacivanje jedne od mjera - prethodnu stručnu procjenu koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, "zbog svih okolnosti vezanih i za koronavirus i za opterećenje zdravstvenog sustava".

"Učinit ćemo dodatni iskorak kako bi zakon u praksi bio u punom opsegu provediv, kako bi tijek i rješavanje svih koraka u procesima reguliranja statusa bio brži i kako bi u konačnici hrvatski branitelji imali još kvalitetniju potporu i uslugu koju pruža Ministarstvo", naglasio je Medved.