Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČOVIĆ I DEL VECHIO NA STUPU SRAMA

Žestoke reakcije iz BiH: ''Zna se tko je protjerao Hrvate i Bošnjake iz Republike Srpske''

Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Twitter/Dragan Čović)
Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Twitter/Dragan Čović) Twitter/Dragan ?ovi?
Aktualno Galerija +0 Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Twitter/Dragan Čović) Galerija 1/1 >>
Mediji u Bosni i Hercegovini u petak se nastavljaju opširno baviti analizom skandala koji je izbio nakon što su se 9. siječnja u Banjoj Luci na obilježavanju dana Republike Srpske, praznika koji je Ustavni sud proglasio neustavnim, pojavili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

Del Vechio je obavio konzultacije u Ministarstvu vanjskih poslova, no još nije rečeno hoće li biti povučen s funkcije ili će se pričekati da mu istekne mandat koji je ionako pri kraju

Pročitajte i ovo Dragan Čović 30. obljetnica Čović: "Osnivanje Herceg-Bosne iznimno važno za opstanak Hrvata u BiH" Slika nije dostupna reagirala i predsjednica Hrvatski veleposlanik u BiH povučen na konzultacije u Zagreb: ''Nisam bio na svečanoj akademiji''

Dnevni avaz navodi kako je vjerojatno da će veleposlanik Ivan Del Vechio, koji je već pet godina na dužnosti u BiH, sada biti opozvan, a list prenosi i reakciju hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koja je potvrdila da se on nije konzultirao s MVEP-om o odlasku u Banju Luku te kako Hrvatska do sada ni na koji način nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja, pa to nije učinila ni ove godine.

I čitani portal Klix sugerira kako je sada izvjestan opoziv veleposlanika Del Vechija, a istodobno prenosi brojne reakcije na odluku Dragana Čovića da ode u Banju Luku i tamo sudjeluje u obilježavanju "dana republike", za koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine ocijenio da ga je neustavno slaviti 9. siječnja.

Diana Zelenika iz stranke HDZ 1990, Čovićeva protukandidatkinja na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH provedenim u listopadu prošle godine, izjavila je da postupak predsjednika HDZ BiH drži sramotnim.

"Zna se tko je protjerao Hrvate i Bošnjake iz Republike Srpske. Na taj se način ne gradi konstitutivnost sva tri naroda", kazala je Zelenika.

Komentirajući to što su iz HDZ-a BiH za nastali skandal okrivili "medijske spinove" i "bošnjačke medije", Zelenika je ustvrdila kako je to tek pokušaj da se pobjegne od onoga što je doista problem, odnosno da se za sve što je loše okrivi netko drugi.

"Oni (HDZ BiH) godinama osobne interese brane nacionalnim. Da bi to zataškali, moraju naći dežurnog krivca. Zbog toga sam ja, na neki način, izdajica hrvatskog naroda, a ja sam se sve vrijeme borila za konstitutivnost svih triju naroda na prostoru cijele BiH, uključujući i RS", kazala je Zelenika aludirajući na tumačenja HDZ-a nakon optužbi na račun Čovića. Zelenika je na prošlogodišnjim izborima bila trećeplasirana na popisu kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobivši nešto više od 25 tisuća glasova.

Reagirao bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko

Podsjetila je i kako je na poručju Banjolučke biskupije od prijeratnih 220 tisuća Hrvata sada ostalo njih tek oko 8 tisuća te kako ni oni ne mogu birati svoje legitimne predstavnike u vlasti, a ta činjenica nekima očevidno ne smeta.

"Oslobođenje" pak prenosi reakciju bivšeg čelnika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka, koji je kazao kako je "nezamislivo" da je bilo tko od hrvatskih predstavnika odlučio otići u Banju Luku 9. siječnja.

„U vrijeme dok sam kao pozicionirani političar i dužnosnik obavljao gotovo sve najvažnije vodeće funkcije u političkom sustavu Republike Hrvatske, za mene je službeno i privatno RS bila i ostala takozvana tvorevina, stvorena na neviđeno brutalnom, dvostrukom genocidnom zločinu, o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije“, kaže Karamarko, objašnjavajući da je „današnje područje tzv. RS prvo etnički očišćeno protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, poglavito Hrvata i Bošnjaka, a nakon toga počinjen je i nezapamćen genocid u Srebrenici kakav se ne pamti u novijoj povijesti“.

Dodao je kako je za njega kao Hrvata još paradoksalnije da su taj "velikosrpski dernek" svojom nazočnošću uveličali predstavnici hrvatskih političkih vlasti.

„Pojavljivanje na ovakvom slavlju visokopozicioniranih političara kao stranačkih predstavnika ili predstavnika službenog Zagreba umjesto hoda prema kompromisnim rješenjima, čini mi se, nanosi nepopravljivu štetu hrvatskom narodu, stvarajući tako novi jaz razdora između hrvatskog, bošnjačkog i srpskog entiteta", zaključio je Karamarko.

Veleposlanik se brani: ''Datum je nespretno odabran''

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio našao se pod kritikama zbog zbog susreta s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci na neustavni Dan Republike Srpske. Na toj proslavi posmrtno je odlikovan Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio ponavlja da na toj proslavi nije bio.

"Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali", rekao je Del Vechio za N1.

Na pitanje hoće li biti smijenjen s mjesta veleposlanika, Del Vechio nije htio davati nikakve izjave. Poručio je da na "ono što je rekla ministrica nema što dodati niti oduzeti".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene