Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje otvoreno javnosti

'Mediji Pukanićeve SMS-ove nisu dobili od sutkinje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pukanić je sms poruke razmjenjivao s Bajićem, ministrima i Pavićem.

Ogranak Udruge hrvatskih sudaca Županijskoga suda u Zagrebu ustvrdilo je danas da sutkinja i sudsko vijeće koje vodi postupak protiv optuženih za ubojstvo Ive Pukanića nijednom mediju nisu dostavili ispis SMS poruka s Pukanićeva iPhone-a.

Pročitajte i ovo Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

U ogranku UHS-a ocjenjuju da su se u dijelu medija pojavili komentari kojima se pogrešno, namjerno uvredljivo i pristrano optužuje sutkinju Ivanu Kršul za stanje za koje ni ona ni sudsko vijeće kojim predsjeda nisu odgovorni. Tvrdeći da je sud postupao zakonito, UHS podsjeća da je sudsko vijeće prihvatilo dokazni prijedlog obrane u obliku zapisnika o pretrazi iPhone-a s ispisom SMS poruka te da je taj dokaz proveden na glavnoj raspravi.

Također navodi da je suđenje za Pukanićevo ubojstvo otvoreno za javnost iako su stranke imale zakonsku mogućnost predložiti isključenje javnosti. O provođenju dokaza koji je već u spisu i koji nije pribavilo sudsko vijeće po službenoj dužnosti, 'nego je dostavljeno od nadležnih državnih tijela može odlučiti samo sud, a ne osobe koje za to nemaju nikakav procesni legitimitet (političari, novinari, odvjetnici u sukobu interesa i drugi)', stoji u priopćenju.

Poruke su u medijima objavljene ovaj tjedan

U ogranku sudačke udruge na Županijskome sudu u Zagrebu smatraju kako je 'nedopustivo i krajnje neprofesionalno ponovno i po tko zna koji put olakim, nepromišljenim i malicioznim napadima na suce bježati od realnog stanja stvari samo zato da bi se obranilo neobranjivo'. 'To konačno predstavlja i perfidni pokušaj utjecaja na tijek postupka svih onih koji su zbog zrna popularnosti pristali biti dio ovog u dijelu medija orkestriranog napada, što i ovom prilikom smatramo nedopustivim', zaključuje se u priopćenju.

U medijima su ovoga tjedna objavljene SMS poruke koje je Pukanić razmjenjivao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ministrima i čelnikom EPH Ninoslavom Pavićem. Objava tih privatnih i poslovnih Pukanićevih poruka podijelila je i same medije, pa oni koji su poruke objavili ('Večernji list') smatraju da za to postoji opravdan javni interes, a drugi, primjerice 'Jutarnji list', čiji se predsjednik uprave Pavić također našao u transkriptu Pukanićevih SMS poruka, zastupaju stajalište da je to nedopustivo jer je riječ o privatnim porukama koje ničim nisu povezane s Pukanićevim ubojstvom. Tome stajalištu danas se jednoglasno priklonio i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji smatra da je riječ o opasnom presedanu kojim se zadire u ljudska prava. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene