Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

To je jednoglasni zaključak etičkog povjerenstva medicinskog fakulteta. Kurjak je plagirao dva rada, zaključak je povjerenstva. Time su potvrđene sve dosadašnje optužbe koje su navodile kako je Kurjak lažirao svoje znanstvene radove. Kurjak tvrdi kako će tražiti međunarodnu reviziju.


Povjerenstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je jednoglasno donijelo odluku da su dva rada dr. Asima Kurjaka plagijati, izjavio je predsjednik Povjerenstva dr. Boris Labar.

Vezani članci Branimir Glavaš Predsjednik Zoran Milanović ukinuo odluku kojom su Branimiru Glavašu oduzeta odlikovanja Velimir Mratinić s ovcama Obrat u Komiži: Gradonačelnica predlaže poništenje odluke o zabrani domaćih životinja u naselju

Povjerenstvo je tom odlukom potvrdilo navode časopisa "British Medical Journal" koji je Kurjaka prozvao za plagiranje znanstvenog rada.

- Povjerenstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na
današnjem je sastanku odlučilo da su navodi časopisa "British Medical Journal" kad su u pitanju dva rada Asima Kurjaka plagijati, rekao je Labar.

Asim Kurjak je izjavio da se ne slaže s takvom ocjenom Povjerenstva te da će kad dobije detaljno obrazloženje,
zatražiti međunarodnu reviziju.

Pojasnio je da niti jedno međunarodno kompetentno tijelo ili udruga, a ima ih devet, njihova mišljenja nalaze se na internetu, nije to tako definiralo jer se ne radi ni u jednom slučaju o uzimanju originalnih dijelova.

Asim Kurjak je pročelnik Katedre za ginekologiju i opstetriciju
zagrebačkog Medicinskog fakulteta na kojoj je u tijeku natječaj za novog pročelnika Katedre koji bi se redovitom procedurom trebao izabrat za dva do tri tjedna

U "British Medical Journalu" je nedavno objavljen članak "Uloga sustavnoga preglednog rada u otkrivanju plagijata: slučaj Asima Kurjaka" sir Iana Chalmersa, doktora oxfordske Knjižnice "James Lind", ustanove koja prikuplja podatke o kliničkim pokusima u svijetu.

Chalmers u članku opisuje dva slučaja za koje je utvrdio da je riječ o plagijatima: prvi je slučaj sam otkrio 1991., a drugi su 2002. otkrili norveški autori čiji je rad, kako navodi, Kurjak plagirao.